Obama prijst Ieren voor vredesproces
Foto: AP

Voor het begin van de G8-top in Noord-Ierland heeft de Amerikaanse president Barack Obama een speech gegeven. Daarin prees hij de Ieren voor hun vredesproces na jarenlang geweld tussen protestanten en katholieken.

Er zijn belangrijke stappen gezet, maar er moet nog veel werk worden verricht, zo verklaarde Obama in Belfast voor een publiek van ongeveer 2.000 toehoorders, onder wie heel wat scholieren.

Jongeren moeten voluit blijven aandringen op de vrede, die in 1998 bereikt werd met de ondertekening van de Goedevrijdagakkoorden, verklaarde Obama. ‘Dat werk is dringender dan ooit, omdat er nu meer te verliezen is.’

Obama ziet Ierland als een voorbeeld voor andere plaatsen die door geweld verscheurd worden. ‘Jullie zijn het voorbeeld voor degenen die vrede willen bereiken en conflicten willen oplossen’, zei hij. ‘Jullie zijn het bewijs van wat er mogelijk is.’

Het is nu tijd om de Noord-Ieren te confronteren met segregatie tussen protestanten en katholieken op scholen en op het vlak van huisvesting, zo gaf de president aan. Obama herinnerde er ook aan dat de Verenigde Staten zelf ook honderd jaar nodig hebben gehad om van de burgeroorlog te herstellen.