Van Rompuy: 'Militaire oplossing is voor Syrië niet mogelijk'
Foto: AFP

Syrië zal het moeilijkste thema zijn op de G8. Dat zei Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy in De Ochtend op Radio 1.

De leiders van de G8, acht grote industrielanden, komen in Noord-Ierland samen voor topoverleg. Allicht zal Syrië de gesprekken domineren, maar internationale overeenstemming over het thema lijkt nog veraf.

Volgens Van Rompuy zal de Amerikaanse president Barack Obama ongetwijfeld over de wapenleveringen van zijn land aan de Syrische rebellen spreken. ‘Er moet een politieke oplossing komen, een militaire oplossing is niet mogelijk’, zei Herman Van Rompuy. ‘De wapenleveringen zijn een drukkingsmiddel voor een politieke oplossing.’

Over het Europese standpunt zei hij dat de lidstaten hebben afgesproken om voor 1 augustus geen wapens aan de Syrische rebellen te leveren. Dan verschijnt een rapport over de stand van zaken van de onderhandelingen. De EU heeft al wel het wapenembargo voor Syrië opgeheven en onder meer Groot-Brittannië is voorstander van wapenleveringen.

Gisteren zei de Russische president Vladimir Poetin nog dat de westerse landen geen wapens naar mensen moeten sturen ‘die hun vijanden vermoorden en dan hun ingewanden opeten’. ‘Ieder heeft zijn manier van communiceren’, reageert Van Rompuy. ‘Maar Rusland heeft zelf gans de tijd wapens geleverd aan het regime en de gevolgen daarvan kennen we.’

De acht grote industrielanden bespreken ook het moeizame economisceh herstel en de aanpak van belastingparadijzen. De top is ook de start van de onderhandelingen over een nieuw trans-Atlantisch vrijhandelsakkoord.