‘Kindergeld afnemen blijkbaar minder erg dan Speedy Pass in Walibi’
Siegfried Bracke Foto: BELGA

N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke haalt op zijn weblog zwaar uit naar een amendement dat werd ingediend in de Kamercommissie Sociale Zaken. In dat amendement staat onder meer dat bij een vermoeden van sociale fraude het kindergeld kan worden ingetrokken.

Bracke vindt het amendement dat gisteren ingediend werd, en ondertekend werd door alle leden van de meerderheid ‘gruwelijk’.

‘Ik beperk mij tot het ergste. Bij een vermoeden van sociale fraude kan het kindergeld worden ingetrokken. Stel je voor: een gescheiden koppel, met (helaas klassiek) de vrouw die voor de kinderen zorgt, maar de man krijgt ten onrechte een uitkering. Gevolg? Het kindergeld wordt bevroren. Slachtoffer? De kinderen en de vrouw, die met de fraude zelf niets te maken hebben,’ aldus Bracke op zijn blog.

Bracke hekelt het feit dat de leden van de meerderheid vaak kritiekloos goedkeuren wat de regering hen voorlegt. ‘Het amendement werd getekend door alle leden van de meerderheid. Onder hen vakbondsmensen als Meryame Kitir (SP.A) en Stefaan Vercamer (CD&V), en ook zelfverklaarde progressieven als Mathias De Clercq (Open VLD) en Nahima Lanjri (CD&V).’

Bracke sluit af met een uithaal naar Staatssecretaris voor Gezinnen Philippe Courard die zich eerder deze week druk maakte in de speedy pass van Walibi. ‘Grappig is dat de staatssecretaris wél valt over de snelpas in Walibi, en daar een brief over schrijft. Kinderen zonder kindergeld is inderdaad daarmee vergeleken een peulenschil. Mijn god!?’

De stemming over het voorstel werd uiteindelijk uitgesteld naar volgende week.