Kompany scoort ook naast het veld
Foto: BELGA

Sinds Vincent Kompany de wedstrijd tegen Servië uitspeelde met een gebroken neus, een barst in de oogkas en een hersenschudding scheert zijn populariteit ongekende toppen. De publiekslieveling blinkt echter niet alleen uit op het veld. Hij scoort ook naast het veld met zijn sociaal engagement.

Enkele maanden geleden investeerde Kompany in de noodlijdende Brusselse derdeklasser FC Bleid, die hij omdoopte tot BX Brussels. Met het project mikt Kompany niet alleen op het sportieve. “Dit project moet méér worden dan een club waar jongeren tegen een bal leren stampen”, zei hij bij de bekendmaking. “Het is een sportief én sociaal engagement voor de Brusselse jeugd. Ik ben in Brussel opgegroeid. Ik ben één van hen en ik weet dat ze met de nodige inspanning tot alles in staat zijn. Als ze de kans krijgen.”

De kapitein van de Rode Duivels zet zich ook verder van huis in voor het goede doel. Zo is hij ambassadeur van SOS Kinderdorpen. “Ik heb een hekel aan onrecht”, zei hij tijdens een bezoek aan een project in Congo, waar de roots van zijn vader liggen. “In Congo groeien miljoenen kinderen op die de kans niet krijgen om van hun leven iets te maken. Ik vind dat misdadig. Ik ben zelf met achterstand aan het leven begonnen – ook in België start niet iedereen op gelijke voet – maar ik had toch een paar ontsnappingsmogelijkheden. Die zijn er in Congo niet.”

Eind vorig jaar kreeg Kompany de Wablieft-prijs voor Duidelijke Taal. Met de prijs bekroont Wablieft personen of organisaties die duidelijke en laagdrempelige taal gebruiken. Volgens de jury is Kompany een verademing in de sportwereld. “Hij houdt zijn vinger aan de pols van de actualiteit en heeft daar niet veel zinnen voor nodig. Zijn kernachtige tweets blinken uit in helderheid en gaan de wereld rond. Met zijn duidelijke taal overstijgt hij ook de Belgische regio’s en verbindt hij mensen,” luidde het in het juryrapport, een verwijzing naar de tweet die Kompany in oktober vorig jaar na Schotland-België verstuurde.