Alle oorzaken van ‘global warming’ in één grafiek
Foto: ecofys

De meesten onder ons weten dat de opwarming van de aarde zich in sneltempo voltrekt, maar slechts weinigen kennen er de details van. Een grafiek van energieconsulent Ecofys brengt duidelijkheid.

Uit de grafiek , opgevist door Motherboard , blijkt duidelijk dat kolen en olie de grootste ‘probleemkinderen’ zijn. Zo zorgt steenkoolverbranding voor maar liefst 25 procent van de opwarming van onze planeet en olie voor 21 procent. Daarnaast blijkt directe uitstoot ook nog eens voor een derde van ‘global warming’ te zorgen. Die is bijvoorbeeld afkomstig van landbouw en afvalverwerking.

De grafiek toont mooi hoe hard alle vervuiling met cruciale industriële en sociale functies in onze maatschappij verbonden is, en hoe moeilijk het dus zal zijn om er iets aan te veranderen. Denk maar aan het gebruik van olie om auto’s te doen rijden of om gebouwen te verwarmen. ‘De industrie gebruikt kolen om hoge temperaturen te bekomen, bijvoorbeeld om staal te produceren, en het is moeilijk om dat te vervangen door electriciteit’, citeert Motherboard David Roberts.