TIP. Drie nieuwe blikvangers op de cultuuragenda
'Mijn kleine paradijs' Foto: rr
Het paradijs, de oer-Vlaamse woonkamer of zeeziekte. Drie nieuwe expo's die net hun deuren hebben geopend, hebben allen een bijzonder uitgangspunt genomen. Niettemin zijn het stuk voor stuk aanraders om er een vrije namiddag door te brengen.

'Mijn kleine paradijs'

Middelheimmuseum Antwerpen

Het Middelheimmuseum kreeg er vorig jaar een extra terrein bij met de mooie bloementuin 'Hortiflora' van het Nachtegalenpark. De gratis zomerexpo 'Mijn kleine paradijs' zet die aanwinst de komende weken extra in de verf.

Het museum zag in de tuin een verwijzing naar de paradijselijke tuin van Eden en vroeg daarom zeven nationale en internationale kunstenaars (onder wie ook Hans Op de Beeck en Leon Vranken) wat zij zich vandaag bij het paradijs voorstellen. Dat resultaat is niet altijd even rooskleurig. Zo plaatste kunstenaar David Altmej vier gruwelijk misvormde hoofden in het vredige groen van het Middelheim.

Deze expo loopt nog tot en met 15 september 2013, gesloten op maandag.

www.middelheimmuseum.be

 

'Zeeziek: hoe kolkt de waanzinnige zee in lichaam en geest'

Visserijmuseum Navigo Oostduinkerke

U zou het misschien niet meteen denken, maar ook stoere zeebonken hebben wel eens last van zeeziekte. En zelfs vissen kunnen zeeziek worden, zo leert u nog op deze expo. 

Het begint met wat duizeligheid en een misselijk gevoel, maar kan ook eindigen met de dood of - misschien zelfs nóg ergen - een blijvend gevoel van zeeziekte na een slecht bekomen zeereis. Nu weet u meteen waarom deze derde expo van curator Maja Wolny zelfs een gedeelte van de expo enkel toegankelijk maakt voor volwassenen. 

Deze expo loopt nog tot en met 17 november.

www.navigomuseum.be

 

'Kom binnen!'

Sint-Pietersabdij Gent

De jonge fotografe Evy Raes heeft een zwak voor de oude, authentieke Vlaamse interieurs. De voorbije jaar reisde ze rond door Vlaanderen om deze interieurs met vintage behang, blikken koekjestrommels, haakwerk, kruisbeelden en andere oer-Vlaamse elementen uit lang vervlogen tijden vast te leggen op foto.

Nadat Raes - die ook een tijdlang de assisente was van glamourfotograaf Marc Lagrange - een aantal levensgrote foto's van haar werk te zien waren in enkele Vlaamse stations, kunt u nu nog beter van haar werk genieten in de Gentse Sint-Pietersabdij. Luc De Vos zorgde voor de teksten bij de foto's, die het thuisgevoel in de reeks nog moeten versterken.

Deze expo loopt nog tot en met 1 september 2013, gesloten op maandag.

www.sintpietersabdijgent.be