Rehn vindt IMF-rapport oneerlijk
Foto: EPA

Eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn vindt het oneerlijk dat het Internationaal Monetair Fonds in een kritische analyse van de aanpak van de schuldencrisis in Griekenland zijn Europese partners in de wind heeft gezet.

Op een economische conferentie reageerde Rehn vrijdag voor het eerst zelf op het IMF-document. “Ik denk niet dat het eerlijk en rechtvaardig is dat het IMF zijn handen probeert schoon te wassen en de zwarte piet doorschuift naar de Europeanen”, stelde de eurocommissaris.

Hij maakte de vergelijking met het werk dat hij vroeger samen met de Verenigde Staten leverde om de Balkan te stabiliseren. “We zeiden allemaal (...): we zijn er samen heengegaan, we zullen samen vertrekken. Dat was een eerlijke werkwijze, een echt partnerschap.”

Volgens Rehn zijn de oorzaken van de mislukking eerder te zoeken in Griekenland. “Jammer genoeg waren er te veel obstakels, als gevolg van corporatistische belangen in Griekenland en soms ook de Griekse oppositie”, stelde Rehn.

In de aanloop naar de Europese top eind deze maand liet de eurocommissaris zich ook kritisch uit over de recente voorstellen van Frankrijk en Duitsland om het bestuur van de eurozone verder uit te bouwen. Met name hun voorstel voor een voltijdse voorzitter van de eurogroep met versterkte bevoegdheden valt in slechte aarde bij de Fin, die waarschuwt voor een intergouvernementeel bestuur in de eurozone.