Bpost-aandeel kost 12,5 tot 15 euro
Foto: BELGA

Bpost heeft vandaag de effectieve lancering van zijn beursgang aangekondigd. De indicatieve prijsvork voor de beursgang werd vastgesteld op 12,5 tot 15 euro per aandeel.

In totaal komen maximaal 47 miljoen aandelen, of 23,5 procent van Bpost, op de markt. Het gaat om aandelen van privé-aandeelhouder CVC Capital, dat 49,99 procent van Bpost bezit. Bij ‘substantiële overinschrijving’ kan dat aantal opgedreven worden tot 56 miljoen aandelen.

De Belgische overheid, die de andere helft van de aandelen bezit, verkoopt zijn aandelen niet.

874 miljoen euro tot 1.049 miljoen euro

Op basis van de prijsvork en uitgaande van de volledige uitoefening van de Verhogingsoptie en de Overtoewijzingsoptie, zal de omvang van de beursgang 874 miljoen euro tot 1.049 miljoen euro bedragen.

De aanbiedingsperiode start op 6 juni en wordt naar verwachting afgesloten op 19 juni, al kan die periode al na zes werkdagen afgerond worden. In de eerste zes maanden na de beursintroductie mogen CVC Capital en de Belgische Staat geen nieuwe aandelen van Bpost op de markt brengen (de zogenoemde ‘lock-up’).

Bij voldoende vraag zal minstens 10 procent van de aandelen worden toegewezen aan particuliere beleggers in België. Het is echter de bedoeling dat uiteindelijk zo’n 20 procent van de aandelen bij hen terechtkomt, afhankelijk van de relatieve vraag van institutionele en particuliere beleggers.

Personeel

De personeelsleden van Bpost kunnen de aandelen met een korting van 16,67 procent op de aanbiedingsprijs aankopen. In totaal worden 5,5 miljoen stuks aangeboden aan het personeel.

De beursgang van Bpost is de eerste in Brussel in ruim drie jaar. Het wordt waarschijnlijk ook de vijfde grootste ooit, na Belgacom (2004: 3,6 miljard), Interbrew (2000: 3,3 miljard), Nyrstar (2007: 2 miljard) en Telenet (2005: 1 miljard).