Michael Douglas: ‘Kreeg keelkanker door orale seks’
Michael Douglas Foto: AFP

‘Orale seks veroorzaakte mijn keelkanker.’ Met die verrassende stelling laat acteur Michael Douglas zich momenteel weer opmerken. En dus niet het roken en drinken, zoals hij eerst dacht.

Douglas claimt dat zijn keelkanker werd veroorzaakt door orale seks, waarbij zijn keel besmet raakte met het humaan papillomavirus.De 68-jarige ster, die in 2010 zes maanden vocht tegen de ziekte, ontdekte nog maar recent dat de specifieke kankersoort waaraan hij leed veroorzaakt werd door het virus. Dat is de meest gangbare seksueel overdraagbare ziekte in de VS.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bevestigde na onderzoek dat orale seks en het stijgende aantal keelkankers aan elkaar gelinkt kunnen worden.

Douglas deed de opzienbarende verklaring in de Britse krant The Guardian. Op de vraag of hij spijt had van jarenlang roken en drinken, antwoordde de acteur openhartig: ‘Neen. Want zonder te specifiek te worden, deze vorm van kanker wordt veroorzaakt door HPV, dat krijg je van cunnilingus.’

Hij kreeg meteen na de zware diagnose een intense kuur chemotherapie en bestraling. Met succes, want eind 2010 werd hij kankervrij verklaard, hoewel hij nog steeds op controle gaat om de 6 maanden.