Tweede Belg aangeduid als klimaatambassadeur van Al Gore
Foto: AP

Ignace Schops, directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, is door voormalig Amerikaans vicepresident Al Gore geselecteerd om deel uit te maken van het wereldwijde Climate Leadership Corps. In 2006 trad ook al Serge de Gheldere van Futureproofed uit Leuven, als eerste Europeaan toe tot deze ambassadeursclub voor een beter klimaat.

Schops, die eerder al een soort "Groene Nobelprijs" won, vindt het een hele eer dat hij werd uitgekozen om de ideeën rond klimaatverandering mee uit te dragen.

Het Climate Leadership Corps is een onderdeel van het Climate Reality Project van Al Gore, dat als doel heeft om aandacht en actie te vragen voor de gevolgen van de klimaatverandering. Gore zoekt wereldwijd naar ambassadeurs die in hun regio de evoluties op dat vlak willen uitdragen.

"Ik heb zelf geen idee op basis van welke criteria men bij mij is uitgekomen, maar uiteraard ben ik vereerd om hier deel van uit te maken", aldus Ignace Schops. "Klimaatverandering en biodiversiteit zijn twee zijden van eenzelfde muntstuk en ik pleit al jaren om deze relatie te versterken. Nu kan ik mijn steentje echt gaan bijdragen, want ook hier zijn vele uitdagingen. Er moet een toekomstvisie zijn, zodat de volgende generaties kunnen terugkijken op een samenleving die verantwoordelijkheid durfde nemen voor een duurzame toekomst."

Volgende maand zal Schops alvast een extra training krijgen van Al Gore, zodat hij via diverse kanalen de boodschap kan uitdragen. De twee zijn geen onbekenden voor elkaar. Enkele jaren geleden mocht Ignace Schops in de VS de Goldman Environmental Prize, ook wel de Groene Nobelprijs genoemd, van Gore in ontvangst nemen.

Serge de Gheldere is tevreden met de aanduiding van Schops. “Hoe meer mensen de boodschap van klimaatverandering aan een breed publiek kunnen bekendmaken, hoe beter”, zegt hij over de nieuwe benoeming. “Ik ken Ignace Schops goed, en met zijn ervaring en inzet is hij een perfecte vertegenwoordiger van de principes van Al Gore.”