Ahmadinejad legt zich niet neer bij uitsluiting kandidaat
Mahmoud Ahmadinejad

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad stapt naar ayatollah Khamenei om de uitsluiting van ‘zijn’ presidentskandidaat Esfandiar Rahim Mashaïe ongedaan te maken. Ondertussen liet een andere afgewezen kandidaat, voormalig president Akbar Hashemi Rafsanjani, weten zijn afwijzing niet aan te vechten.

Mashaë en Rafsanjani kregen dinsdag van de Raad van Hoeders te horen dat ze, in tegenstelling tot acht andere conservatieve kandidaten, niet mogen deelnemen aan de verkiezingen van 14 juni. De raad beslist in Iran over de ideologische kwalificatie van de kandidaten.

Ahmadinejad: ‘Beroep doen op hoge leider’

‘Ik beschouw Rahim Mashaïe als een goede gelovige, bekwaam en nuttig voor het land en ik heb hem daarom als kandidaat naar voren geschoven, maar hij is het slachtoffer geworden van een groot onrecht’, liet Ahmadinejad weten in een reactie op de afwijzing van Mashaë, die door de aftredend president werd voorgedragen.

’Ik zal dit dossier tot op het einde volgen, door beroep te doen op de hoge leider (ayatollah Ali Khamenei)’, waarschuwde Ahmadinejad, die zijn aanhangers opriep geduldig te zijn. Volgens de Iraanse wet is er geen beroep mogelijk tegen beslissingen van de Raad van Hoeders. De ayatollah kan echter wel vragen om een dossier te herbekijken.

Rafsanjani legt zich neer bij uitspraak

Voormalig president Rafsanjani verklaarde dan weer dat hij de afwijzing van zijn kandidatuur niet zal betwisten: ‘Hij maakt deel uit van de pijlers van het regime en dat blijft zo, als god het wil’, aldus Rafsanjani’s campagneleider.