Wathelet wil takelwagens op pechstrook laten rijden
Foto: Hendrik De Rycke

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet wil takelwagens bij ongevallen op de pechstrook laten rijden, weliswaar indien ze zijn opgeroepen door de politie. Ook ambulances en brandweerwagens zouden die mogelijkheid krijgen.

Wathelet overweegt de wegcode aan te passen zodat takelwagens die door de politie zijn opgeroepen bij files de pechstrook mogen gebruiken. Hij waarschuwt echter dat dit niet zonder gevaar is en de nodige voorzichtigheid dus geboden is.

Een blauw zwaailicht voor takelwagens vindt Wathelet echter geen goed idee, antwoordde hij in de Kamer op vragen van Jef Van den Bergh (CD&V) en Tanguy Veys (Vlaams Belang).

Zwaailichten horen volgens Wathelet enkel thuis op wagens die snel op de plaats van het ongeval moeten zijn om mensenlevens te redden, rampen te voorkomen of de orde te handhaven. Aangezien het takelen pas kan gebeuren nadat politie of parket daarvoor de toelating gaf, kan een takelwagen volgens hem moeilijk als prioritair voertuig gezien worden.

Ambulances en brandweerwagens mogen momenteel trouwens evenmin zomaar de pechstrook gebruiken bij files, zei Wathelet nog. Enkel de politie mag dat op autosnelwegen. Ook dat wil hij veranderen.

Vraagsteller Van den Bergh vermoedt alvast dat de mogelijkheid voor takelwagens om sneller ter plaatse te raken veel fileleed zal voorkomen.