Bill Gates: 'Tabletgebruikers zijn gefrustreerd'
Bill Gates Foto: Reuters
Microsoft-oprichter Bill Gates gelooft niet dat tablets een lang leven beschoren zijn. 'Veel gebruikers zijn gefrustreerd omdat ze geen toetsenbord hebben, geen documenten kunnen maken, en geen Office hebben.'

Gates doet die uitspraken op de Amerikaanse televisiezender CNBC, waar hij het verder heeft over hoe Windows 8 het onderscheid tussen een klassieke pc en een tablet doet vervagen.

iPad-gebruikers, en bij uitbreiding ook eigenaars van Android-tablets, 'kunnen niet typen op hun tablet, kunnen geen documenten aanmaken, en beschikken niet over Office', zegt Bill Gates. Het ligt voor de hand dat de voormalige Microsoft-baas de oplossing voor dat probleem vindt in het bedrijf dat hij zelf heeft gesticht.

'Windows 8 is revolutionair in die zin dat het de voordelen van een tablet en die van een pc met elkaar combineert. Met de Surface en de Surface Pro heb je de draagbaarheid van een tablet, maar de rijkdom van een pc - bijvoorbeeld door een toetsenbord en de Office-software.'

Microsoft hoopt met zijn eigen tablets en de Windows 8-software marktaandeel af te snoepen van de iPad en andere tablets. Volgens analisten van IDC was de Surface in het eerste kwartaal van 2013 goed voor een wereldwijd marktaandeel van 1,9 procent.

Sinds de introductie van de iPad in 2010 zijn er al meer dan 141 miljoen exemplaren verkocht. IDC schat het aantal tablets in op 253 miljoen stuks, waarvan een kleine 2 miljoen een Microsoft-logo hebben.