Crombez hoopt dat minnelijke schikkingen verdwijnen
Foto: BELGA

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) hoopt dat minnelijke schikkingen in grote fraudezaken zo snel mogelijk verdwijnen. Dat zei hij in het Radio 1-programma Vandaag naar aanleiding van de miljoenendeal met Omega Diamonds.

Het Antwerpse parket zal een minnelijke schikking aanbieden aan Omega Diamonds nadat de diamantreus akkoord is gegaan om 150 miljoen euro aan de fiscus te betalen. Op die manier ontsnapt het bedrijf aan gerechtelijke vervolging. John Crombez is tevreden met de schikking, maar hoopt op termijn verandering.

‘We hebben een verleden in België waarbij de grote fraudeurs ellenlang voor justitie werden gevoerd en er uiteindelijk niets van kwam’, zegt hij in Vandaag. Hier betaalt een zeer grote fraudeur de juiste belastingen die ontdoken zijn én een boete van meer dan 10 procent. Dat is wel degelijk belangrijk.’

De staatssecretaris hoopt wel dat die minnelijke schikking zo snel mogelijk verdwijnen. Maar hij vindt dat het gerecht daarvoor die grote zaken aanpakt ‘zoals het moet’.

‘Ik hoop dat de rechtbanken zo snel mogelijk zelf snel en hard de grote fraudes kunnen aanpakken. Dit kan niet ons systeem blijven’, besluit Crombez.