Solvay toonde zich dinsdag de ster van de Brusselse beurs. De beleggers bekroonden de chemiegroep voor haar strategische ingreep met een koerswinst van 5,97% tot 118,90 euro. Dit zorgde er mee voor dat de Bel20-sterindex met 0,74% klom tot 2.716,51 punten.

Solvay gaat de chloorvinylactiviteiten bundelen met die van branchegenoot Ineos. Dat gebeurt in een gemeenschappelijke onderneming, waarvan beide voor de helft eigenaar worden. De samenwerking voorziet ook in een uitstap voor Solvay tussen het vierde en zevende jaar van de samenwerking.

Als eerste stap krijgt Solvay bij de oprichting van de joint venture al een vooruitbetaling van 250 miljoen euro. Door de ingreep verbeteren de winstmarges van Solvay.

Ook KBC deed het dinsdag goed. De financiële groep zag zijn koers 1,73% opveren tot 31,52 euro. Het aandeel profiteerde van de algemene gunstige stemming in Europa tegenover de banksector door de meevallende resultaten van enkele sectorgenoten, zoals Société Générale, Duitse Commerzbank en HSBC.

Op de brede markt deed Euronav het puik met een winst van 3,50% tot een slotkoers van 3,55 euro, nadat de koers maandag al 7,86% was gestegen. Toen gebeurde dat in het zog van Exmar. Diens topman Nicolas Saverys had immers gezegd dat het aandeel van de gastankerrederij zwaar ondergewaardeerd stond.

En daar profiteerde ook de olietankerrederij van Marc Saverys van. Euronav houdt woensdag zijn algemene aandeelhoudersvergadering.

Minder goed verging het Belgacom. Het telecomconcern leverde 3,37% in tot 16,90 euro. Sinds Nieuwjaar is het concern nu al bijna een kwart van zijn waarde verloren. De tegenvallende resultaten over het eerste kwartaal, die het bedrijf recentelijk presenteerde, konden de beleggers niet op andere gedachten brengen. Bank Degroof gaf voor het aandeel maandag nochtans een houden-advies. De doelkoers staat er op 20 euro.