‘Mannen zijn beter in multitasking dan vrouwen’

Hoewel het tegendeel vaak wordt beweerd, zouden niet vrouwen, maar net mannen beter zijn in multitasken. Dat is althans de conclusie van het onderzoek van psycholoog Timo Mäntylä, dat werd gepubliceerd in het vakblad Psychological Science.

Telefoneren, strijken en ondertussen met een half oog naar The Voice van Vlaanderen kijken, dat is een gegeven dat vooral vrouwen goed kunnen, zo wil toch de legende. Psycholoog Timo Mäntylä vond echter geen wetenschappelijk onderzoek dat die stelling staaft, en dus ging hij zelf aan de slag, met 36 proefkonijnen van elk geslacht.

Mäntylä zocht taken die mannen en vrouwen even goed kunnen uitvoeren, en liet hen dan vier van die taken tegelijk uitvoeren. Zo moesten ze op een scherm drie tellers volgen, elk met een andere snelheid. Ze moesten de spatiebalk indrukken als de groene teller een veelvoud van elf liet zien, de blauwe een veelvoud van 20 of de rode een veelvoud van 25. De proefkonijnen moesten de tellers oproepen met een knop in hun kleur, waarna ze twee seconden zichtbaar bleven. Bovenaan het scherm verscheen om de twee seconden een woord; je moest reageren bij een voornaam die vier woorden geleden ook al was verschenen.

Verschillende taken tegelijk uitvoeren, komt neer op het kortstondig bijhouden van voortdurend verschuivende lijstjes van aandachtspunt, en dat is een taak voor het werkgeheugen. Daarom werd bij de 36 vrouwen en 36 mannen eerst een erkende werkgeheugentest afgenomen. Wat blijkt? Mensen die beter waren op de test, waren ook beter in het uitvoeren van de taken. Maar daarbovenop waren de mannen systematisch beter: ze haalden gemiddeld 85 op 100, tegen 74 voor de vrouwen.

De Nederlandse bioloog Midas Dekkers gaat het niet graag horen, maar net tijdens hun menstruatie deden vrouwen het wél even goed als mannen. Dat komt omdat hun ruimtelijk inzicht dan beter is, een belangrijke factor bij de test. Maar de conclusie blijft: als ervaring niet meetelt, tijdsbeheer zeer belangrijk is en de opdracht duidelijk afgelijnd, zonder onverwachte gebeurtenissen, zijn mannen betere multitaskers dan niet-menstruerende vrouwen.