In een pompput in Wetteren zijn dinsdagmorgen gevaarlijke concentraties van giftige dampen gemeten. Daarom werd dinsdag een honderdtal inwoners opnieuw geëvacueerd. Het crisiscentrum probeert de situatie onder controle te krijgen, maar kan de mensen in kwestie voorlopig geen duidelijkheid verschaffen.

Evacuaties en bijkomende problemen kunnen zeker nog een week aanslepen, mogelijk worden de komende dagen extra maatregelen getroffen. 'Bewoners binnen een straal van 250 meter rond het ongeval zullen verschillende weken niet naar huis kunnen', meldde Briers. 'Wat er gaat gebeuren met gifgassen die in de wind terechtkomen, weten we op dit moment echt niet.'

Dinsdagochtend werden in een pompput op de hoek van de twee geëvacueerde straten zeer dodelijke concentraties van giftige gassen opgemeten. 'Het gaat om 600 ppm (parts per million), of tot zes of acht maal hoger dan een dodelijke concentratie', verduidelijkt Christian Van de Voorde van de Gentse brandweer. Gouverneur Briers benadrukte dinsdagmiddag nog dat er op andere plaatsen geen toxische gassen aangetroffen werden.

Volgens de gouverneur werd een viertal mensen dinsdag naar het ziekenhuis gebracht omdat ze onwel werden. 'Als we die huizen gaan onderzoeken, komen we op nulwaarden uit. Op dit moment is er geen enkel bewijs dat het iets te maken heeft met de ramp', benadrukte Briers nog.

Het gaspakkenteam is al de hele dag ter plaatse. 'De riolering wordt op de gevaarlijke plaats afgedicht en we proberen op een scheikundige manier die vloeistof te neutraliseren. Daarvoor doen we testen met de mensen van BASF, de specialisten in de chemische stoffen. Voorlopig komt daar niets boven. Vier ploegen van Defensie zijn daar permanent aan het meten', besluit Van de Voorde.