De Lijn verstuurt sms-tickets met vertraging
Foto: BELGA

Tram- en busreizigers die snel een sms-ticket aanvragen wanneer de controleur opstapt, zijn eraan voor de moeite. De Lijn opent de aanval op die vorm van zwartrijden door sms-tickets met vertraging te versturen. De Lijn verhoogt ook het aantal controles. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Ook de VRT-nieuwsredactie bracht het bericht dinsdagochtend.

Voor sommige reizigers op bus en tram is het al lang een geliefd trucje om controleurs te ontlopen: blijven rondhangen in de buurt van het ontwaardingstoestel en de rittenkaart er pas in steken als er ook echt controle komt.

Met de sms-tickets van De Lijn kan dat nog subtieler: reizigers zetten hun sms’je klaar, maar versturen het pas wanneer ze controleurs zien opstappen op bus of tram. Om het fenomeen tegen te gaan, verstuurt De Lijn vandaag/dinsdag alle sms-tickets met vertraging. Wie via 4884 een vervoersbewijs aanvraagt, krijgt eerst als antwoord een bericht zonder waarde. “Bedankt voor uw bestelling. Uw sms-ticket wordt binnen 60 seconden verstuurd en is geldig vanaf ontvangst. Koop uw sms-ticket voor u opstapt.”

Als de test succesvol is, krijgt de reiziger voortaan vaker sms-tickets met vertraging. Wie zijn sms-ticket te laat aanvraagt, moet een boete van minimaal 75 euro betalen.

De Lijn lanceerde dinsdag zijn campagne tegen zwartrijden, met een specifieke focus op fraude met SMS-tickets. Daar hoort onder meer een filmpje bij, met in de hoofdrol Jo De Poorter.