Naar aanleiding van het treinongeval in Wetteren heeft het gemeentebestuur een nieuw informatienummer voor de bevolking geopend: 052/43.24.43. De gemeente informeert burgers ook op haar website.

Er wordt gevraagd niet te bellen naar de dienst 100, brandweer of politie. Deze diensten moeten bereikbaar blijven voor dringende noodinterventies.

Naar aanleiding van het treinongeluk in Wetteren heeft het crisiscomité beslist dat alle buitenactiviteiten afgelast moeten worden in de zone van Wetteren centrum.

Er wordt aangeraden om het centrum van Wetteren te vermijden omdat het zeer beperkt bereikbaar is. De civiele bescherming legde een hogedrukleiding vanaf de Schelde dwars door het centrum van Wetteren tot aan de rampplaats. Wie kan, mijdt best de plaats. 

Het provinciaal commando van Defensie is ter plaatse, net als de civiele bescherming en de zeven korpsen uit de brandweerzone. Hun personeel draagt beschermende kledij. De FOD Volksgezondheid heeft tien ziekenwagens opgevorderd. Er is ook een expert van BASF ter plaatse om advies te verlenen.