Overheid verkoopt ‘bad bank’ Fortis
Foto: BELGA

De overheid is er in geslaagd om de volledige portefeuille van Royal Park Investments (RPI) voor 6,7 miljard euro te verkopen. RPI was een overblijfsel van bij de opsplitsing van Fortis. In dat onderdeel waren de meest omstreden ‘toxische’ kredieten verzameld.De verkoop is een meevaller voor de begroting.

Dat meldt het kabinet van minister van Financiën Koen Geens (CD&V). De overheid was al langer op zoek naar een koper.

De kredieten worden nu dus verkocht aan het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star en de bank Crédit Suisse. Dat is meer dan verwacht. Op basis van de financiële positie van RPI in het eerste kwartaal van 2013 en de huidige wisselkoersen vertaalt de overnamesom zich in een intrinsieke waarde van 2,3 miljard euro.

RPI is in handen van Ageas, de overheid en BNP Paribas. Samen pompten zij indertijd 1,7 miljard euro in het vehikel, waarvan 740 miljoen van de overheid kwam, of  een belang van 43 procent. Dat betekent dat die intrinsieke waarde van 2,3 miljard een winst van 600 miljoen euro oplevert, waarvan zo’n 260 miljoen euro toekomt aan de Belgische overheid.

In totaal levert de verkoop dus zo’n miljard euro op voor de staatskas. De inkomsten gaan rechtstreeks naar het afbouwen van de staatschuld. Door de verkoop zakt de staatsschuld met 0,2 procent, aldus het kabinet van Geens. Nog een meevaller is dat de garanties voor RPI komen te vervallen. In het slechtste geval hadden die de overheid 4,2 miljard euro kunnen kosten.

Ook na de verkoop van de portefeuille blijft RPI nog bestaan. Maar de activiteiten blijven grotendeels beperkt tot het afhandelen van diverse Amerikaanse rechtszaken die met betrekking tot een aantal Amerikaanse activa zijn aangespannen.