Enrico Letta gevraagd om Italiaanse regering te vormen
Enrico Letta Foto: AFP

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft aan de 46-jarige centrumlinkse politicus Enrico Letta gevraagd om een nieuwe regering te vormen.

Enrico Letta, wil zo snel mogelijk van start gaan met de vorming van een nieuwe regering. Op die manier wil hij een einde maken aan de politieke patstelling, die na de parlementsverkiezingen van eind februari was ontstaan.

Letta heeft het premierschap woensdag “met voorbehoud” aanvaard. Hij wil zich er eerst van verzekeren dat hij voldoende steun krijgt in het parlement.

Hij maakte na afloop van zijn gesprek met president Giorgio Napolitano wel duidelijk dat hij “in de kortst mogelijke tijd” opnieuw wil samenzitten met de president, nadat hij met de politieke partijen over de regeringsvorming heeft overlegd. Letta, die door het terugtreden van Pier Luigi Bersani plaatsvervangend leider was geworden van de Democratische Partij (PD), verklaarde dat hij met alle politieke krachten gesprekken wil voeren.

De bedoeling is om te komen tot een brede coalitie. Ook Volk van de Vrijheid (PdL) - de partij van de rechtse ex-premier Silvio Berlusconi - en de partij van uittredend premier Mario Monti zou daar deel van uitmaken.

Letta liet voorts weten dat hij zich als eerste minister wil concentreren op de aanpak van werkloosheid en het doordrukken van institutionele hervormingen. Daarnaast wil hij de EU er ook toe oproepen om haar huidige houding, “die te zeer gecofust is op besparingen”, te laten varen. “In Europa volstaat het beleid van besparingen niet langer”, luidt het.