Rechter verklaart zich onbevoegd in zaak binnenschippers
Foto: BELGA
Acht bedrijven, waaronder Haven Genk en E.ON, hebben een eenzijdig verzoekschrift ingediend bij de rechtbank van koophandel om de blokkades van de binnenschippers op te heffen. De rechtbank heeft dat verzoekschrift echter afgewezen.

Door de blokkadeacties van de binnenschippers stellen heel wat bedrijven economische schade te ondervinden omdat goederen niet vervoerd kunnen worden. Zo liet energieproducent E.ON eerder al weten dat de voorraad steenkool voor haar centrale van Langerlo maar tot het einde van de week meegaat.

Ook Haven Genk ondervindt hinder, en daarom stapte het samen met E.ON en nog zes andere bedrijven naar de rechtbank van koophandel. Er werd een eenzijdig verzoekschrift ingediend om de blokkades op te heffen. De rechtbank heeft dat echter van de hand gewezen. Ondanks eerdere berichtgeving loopt er momenteel dus géén gerechtelijke procedure tegen de binnenschippers.

Morgen hebben de binnenschippers een vergadering met staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH). Als daar geen oplossing uit de bus valt, wordt er effectief gekeken om een gerechtelijke procedure op te starten.

‘We hebben ergens begrip voor de situatie van de schippers’, zegt David Huybrechts, commercieel directeur van het havenbedrijf, ‘maar de blokkade duurt nu al een week. En wanneer ze toch schepen doorlaten, is dat erg willekeurig.’

Huybrechts begrijpt niet dat de scheepvaartpolitie niet optreedt: ‘Het is een openbare vaarweg. We hebben hen daarover aangesproken, maar men deed nog niets. Je kan toch ook niet zomaar de E40 een week blokkeren?’