Het is zo ver: sinds vrijdagochtend heeft kroonprins Willem-Alexander zijn eigen Koningslied. Alle Nederlanders konden zinnen insturen voor het nummer, dat ingezongen werd door onder meer Marco Borsato, Paul de Leeuw en Do.

Heel Nederland is in de ban van de kroning van de nieuwe koning. Een Koningslied, met een ontroerende boodschap van het Nederlandse volk aan hún Willem-Alexander, kon dus niet achterblijven. 

Sinds vrijdag 8u30 is het eindelijk zo ver en mogen alle Nederlandse radio- en tv-zenders het Koningslied met de titel 'De W van Willem' laten horen.  'Daar sta je dan. Je zag dit moment al zo vaak in je dromen. Ben je er klaar voor? Kun je dat ooit echt zijn?', klinkt het in het nummer. Alle Nederlanders worden opgeroepen drie vingers in de lucht te steken tijdens het zingen van het nummer, om zo de 'W van Willem' te vormen.

De tekst van het Koningslied werd geschreven door Jack Poels, John Ewbank, Alain Clark, Guus Meeuwis en Daphne Deckers, op basis van inzendingen van het Nederlandse volk. De zangers van   De tekst van de rap-sectie in het nummer is gemaakt door Kraantje Pappie, Gers Pardoel, Ali B en Lange Frans.

'Nationaliteit laten veranderen'

De reacties op het Koningslied zijn niet meteen laaiend enthousiast. 'Ik ga snel mijn nationaliteit laten veranderen. Niet om aan te horen' of 'Al die heisa en dit weten ze te produceren? Mijn ontbijt ligt wederom op mijn bord', klinkt het bij enkele Nederlanders op YouTube. Het verdween ook al snel van die website, nadat veel mensen de knop 'melding misbruik' hadden aangeklikt. De video was verwijderd 'wegens een schending van het beleid op het gebied van spam, oplichtingspraktijken en commercieel misleidende inhoud.'

'Noord Korea dreigt inzetten van #koningslied en voert daarmee internationale spanning op', liet tv-presentator Tijl Beckand weten. 'Ik ben voor een milde steniging van iedereen die aan deze wanstaltige troep heeft meegewerkt en nog gaat meewerken', aldus dichter Nico Dijkshoorn. 'Vanaf vandaag spijt dat ik mijn zoon Willem heb genoemd', twitterde tv-presentatrice Hadassah de Boer.

Columniste Sylvia Witteman liet zich ook niet onbetuigd en lanceerde een petitie. 'Ik zeg nee tegen wakker stamppot eten met drie vingers in de lucht. Uit protest tegen het zwakzinnige 'koningslied' treed ik bij dezen af als Nederlands onderdaan,' luidt de tekst. Vrijdagmiddag hadden duizenden mensen de petitie op internet ondertekend.
Op Facebook werd de pagina 'Sorry voor het Koningslied' geopend. Rond half 5 hadden bijna 10.000 mensen de pagina geliket.

Ook op Twitter wordt nogal negatief gedaan over 'De W van Willem'. Zelf reageren kan via hashtag #koningslied.