Rechtbank oordeelt vrijdag over lot van Alfacam
Foto: belga
De rechtbank spreekt zich vrijdag 19 april uit over het lot van Alfacam. Dat maakte het Antwerpse bedrijf dinsdag bekend. Alfacam heeft vandaag een verzoek ingediend om de bescherming tegen schuldeisers (WCO) op te heffen nu de gesprekken met de banken mislukt zijn.

Alfacam heeft vandaag een verzoekschrift ingediend om de bescherming tegen schuldeisers (WCO) op te heffen nu de gesprekken met de banken mislukt zijn. 'Daardoor vervalt de bescherming tegen schuldeisers en spreekt de rechtbank wellicht het faillissement uit. Daarna volgt vermoedelijk ook de aanstelling van een curator', verklaarde ceo Sven Marinus.

Noodkrediet

Maandag beslisten de banken geen noodkrediet meer te verstrekken aan Alfacam. Op de kantoren van Alfacam was daarover de hele dag onderhandeld met Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC. over een ultiem reddingsplan voor het bedrijf. De banken zijn echter niet bereid om een lastminute reddingsplan te steunen.

Faillissement betekent niet dat alle activiteit uit Lint verdwijnt

Volgens Marinus is het na een faillissement aan de curatoren om over de lopende activiteiten te beslissen, maar zou het wel de bedoeling zijn dat ze uitgevoerd worden: 'De Ronde van Turkije, de voetbalcompetitie in Saoedi-Arabië en The Voice kunnen zonder veel moeite plaatsvinden en nog inkomsten genereren', stelt hij. 'De banken willen kijken naar oplossingen, en we gaan er vanuit dat er fondsen vrijgemaakt voor zullen worden.'

Het faillissement betekent niet meteen dat alle activiteit uit Lint verdwijnt: 'Er zijn unieke studio’s, waar commerciële interesse voor is', stelt Marinus. 'Ook de multicamera-activiteiten en in het bijzonder de draadloze uitzendingen zoals in de Ronde van Vlaanderen zijn zaken met lopende contracten waar interesse voor is.'

Bij Alfacam in Lint werken 120 mensen.