Huurschatter.be kan grote interesse niet aan
Foto: bdw

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche heeft dinsdag de webtool Huurschatter gelanceerd. Daar kunnen zowel huurders als verhuurders voortaan terecht om uit te zoeken of ze een faire prijs betalen dan wel vragen voor hun woning. Enkele uren na het opstarten begaf de site tijdelijk onder het grote aantal bezoekers.

Een team van de KU Leuven analyseerde de afgelopen drie jaar de huurmarkt, om een correcte inschatting van de prijzen per regio te kunnen maken. 'We analyseerden onder meer de databank van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en keken naar de verkoopprijzen van huizen in alle steden en gemeenten', zegt onderzoeker Frank Vastmans, die het project leidde.

Het resultaat is een zeer uitgebreide databank. Wie op Huurschatter invult waar hij wil wonen en welke eisen hij aan zijn toekomstige woonst stelt, zoals een terras of een recente badkamer, krijgt een prijsvork waarbinnen de maandelijkse huur zou moeten liggen.

Prijsverlaging

'Die vork kan worden gebruikt bij een onderhandeling met de verhuurder', zegt Van den Bossche. 'De huurder kan zo aandringen op een prijsverlaging, maar ook bijvoorbeeld op een extra investering, zoals een nieuwe verwarmingsketel.'

Ook voor de verhuurders heeft de databank voordelen volgens de minister. 'De Vlaamse woningmarkt wordt gekenmerkt door een groot aantal niet-professionele verhuurders. Zij weten niet altijd welke prijs ze moeten aanrekenen en kunnen daar vanaf nu de simulator voor gebruiken.'

Nog een stap verder gaan de Sociale Verhuurkantoren, die al zowat 6.400 woningen op vraag van de eigenaar aanbieden aan sociale huurders. 'De eigenaars worden op die manier verlost van alle administratieve rompslomp en krijgen gegarandeerd elke maand correct betaald', stelt Van den Bossche. De komende weken wordt een advertentiecampagne voor de Sociale Verhuurkantoren gevoerd op televisie en op het internet.

Overbelast

Kort na de lancering van huurschatter.be raakte de tool al overbelast. 'Verschillende duizenden bezoekers leidden tot de overbelasting, maar er wordt momenteel extra capaciteit voorzien', liet het kabinet van Van den Bossche weten.

'De site is veel succesvoller dan we hadden kunnen hopen, wellicht ook door de media-aandacht errond. Sinds de lancering vanmiddag deden al 5.000 bezoekers de test, waarvan 2.800 op hetzelfde moment. Een bezoek is vrij rekenintensief omdat er redelijk veel gegevens ingevoerd moeten worden, die met verschillende databanken gekruist moeten worden. Dat maakt dat de webpagina overbelast raakte', besloot een woordvoerder van het kabinet.