Zwitsers blijven bij bankgeheim
Foto: ap
Zwitserland weigert af te stappen van het bankgeheim. 'Het bankgeheim is evenveel waard als het medisch beroepsgeheim', zegt president Ueli Maurer in de krant Le Matin Dimanche. Eerder deze week besliste Luxemburg om vanaf 2015 van het bankgeheim af te stappen.

De Zwitsers hebben genoeg toegevingen gedaan volgens president Maurer, die van mening is dat de overheid een verantwoordelijkheid draagt om 'de privésfeer absoluut te beschermen. De overheid heeft geen zaken met het geld op uw bankrekening.'

Deel van die toegevingen is bijvoorbeeld de afschaffing van het bankgeheim voor Amerikaanse klanten van Zwitserse banken. Volgens de president volstaat dat ruimschoots. Het voorbeeld van Luxemburg wordt absoluut niet gevolgd.

Eerder deze week overwoog de Zwitserse minister van Financiën Eveline Widmer-Schlumpf in een aantal interviews de mogelijkheid om een automatische uitwisseling van bankgegevens te organiseren. Op die manier zou Zwitserland een aanslepend conflict met de Europese Unie vermijden.

Maurer gaat niet akkoord met de minister van Financiën. 'In tegenstelling tot Luxemburg maken wij geen deel uit van de Europese Unie. We voldoen aan alle regels, dus ik zie geen reden waarom we nu onze strategie zouden veranderen', aldus Maurer, één van de protagonisten in de rechtse Volkspartij (SVP). 

Patrick Odier, de voorzitter van de Zwitserse bankvereniging, duidde de automatische uitwisseling van bankgegevens niet als 'de beste mogelijkheid' en verdedigde ook vurig het Zwitserse bankgeheim.