Het was een vreugdevolle dag, toen minister-president Kris Peeters samen met de gebroeders Hinduja op het World Economic Forum in Davos kon aankondigen dat de overname van Alfacam zo goed als rond was. ‘Details worden over twee weken bekend gemaakt’, zo heette het. Maar dat er een doorstart ‘in zijn geheel’ in de maak was, stond buiten kijf. ‘Overname Alfacam is bijna rond’, kopte deze krant. Driewerf helaas.

 De Indiërs van Hinduja zijn hun engagementen nooit nagekomen. Toen puntje bij paaltje kwam, zagen ze af van de overname. En het is niet de eerste keer dat Hinduja de verwachtingen niet kan nakomen. Alfacam is al het derde Vlaamse bedrijf dat een overname door de groep op het nippertje ziet afketsen. 

De eerste keer gebeurde dat met busbouwer Van Hool. De Belgische busbouwer werd in 2007 het hof gemaakt door de Hinduja-groep. Maar de gesprekken sprongen af door toedoen van de financiële crisis, en ook doordat de familiale aandeelhouders van Van Hool het niet eens werden over een verkoop.

De tweede keer dat Hinduja de Vlaamse krantenkoppen haalde, was bij de geplande overname van KBL European Private Bankers, het vroegere KB Lux. Deze transactie was helemaal rond. De Indiërs waren in 2010 bereid 1,35 miljard euro te betalen voor de vermogensbank, die toen in handen was van KBC.

Maar bijna een jaar later moesten ze noodgedwongen hun staart intrekken, omdat de Luxemburgse bankentoezichthouder geen toestemming gaf voor de verkoop. De toezichthouders zagen de manier waarop Hinduja de aankoop wilde bekostigen, niet erg zitten. Er waren vraagtekens over de financiële soliditeit van de groep.