PORTRET. De nachtmerrie van Fehervari
Gabriel Fehervari, in 2005 in de grootste Belgische tv-studio, in Lint. Foto: © WDK
Het einde lijkt nabij voor mediabedrijf Alfacam. Daarmee belandt stichter Gabriel Fehervari in zak en as. De man die ooit de 'American dream' in België leek waar te maken, is immers de grootste aandeelhouder van het bedrijf. Hoe kon de mediadroom een nachtmerrie worden?

Gabriel Fehervari werd geboren in 1960, vier jaar nadat zijn ouders hun vaderland Hongarije waren ontvlucht. Hij studeerde zowel economie, rechten als politieke en sociale wetenschappen, en werkte tijdens zijn studententijd ook al als productieassistent bij de televisiedienstenverlener Videohouse.

In 1985 belde de toen 25-jarige Fehervari naar de organisatoren van de Night of the Proms. Op een affiche stond immers dat er videobeelden van het evenement zouden worden gemaakt, en hij stelde voor de klus zelf te klaren. Met vier gehuurde camera’s en de hulp van enkele vrienden vereeuwigde hij de eerste Proms. Hij zou daarna de Proms nog achttien keer in beeld brengen.

Olympische spelen

Het bleek de perfecte leerschool om mega-evenementen in beeld te brengen. Tot vandaag was Alfacam een grote naam in de wereld van de opname en weergave van grote sport- en muziekevents, met onder meer successen op het Eurosongfestival in Azerbeidzjan en bij de Olympische Spelen in Londen. De opgang was onder meer te danken aan de durf van Fehervari om als eerste in Europa te investeren in hogedefinitietelevisie.

De schaduwkant was dat er voortdurend zwaar geïnvesteerd moet worden om aan de top te blijven. Met een permanente hoge schuldgraad als resultaat. Dat gaat goed zolang de investeringen geld in het laatje brengen om de leningen terug te betalen.

Exqi

Eigenhandig stampte Gabriel Fehervari in 2006 de zender Exqi uit de grond. Het begin van het einde was zijn droom om met die eigen televisiezender te wedijveren met de VRT en de VTM. De economische crisis die eind 2008 uitbrak, doorkruiste de grootse plannen van Fehervari. 

Financiers en adverteerders draaiden de geldkranen dicht. Al het geld dat in Exqi werd gepompt, leverde geen cent op. Fehervari bezegelde zo zelf het lot van de zender. In 2010 werd de stekker uitgetrokken.

American dream

Voor Fehervari zich in het Exqi-avontuur stortte, leek de man goed op weg om de geschiedenis in te gaan als het levende bewijs dat de 'American dream' ook in België mogelijk is. Nadien, echter, was de kritiek op Fehervari niet mals. Hij werd meer en meer bestempeld als een megalomaan.

In oktober 2012 moest Gabriel Fehervari zijn geesteskind afstaan. De man die Alfacam stichtte en groot maakte, werd herschapen tot toeschouwer. Hij moest sindsdien vanop de zijlijn toekijken of het mediadienstenbedrijf met hoofdkwartier in Lint toch nog kan gered worden.

Grootste verliezer

Het televisie-avontuur heeft Fehervari al een flink stuk van zijn persoonlijk fortuin gekost. Toen al was duidelijk dat Fehervarie zich niet veel illusies moest maken. Hij was veroordeeld om de grote verliezer te worden, want hij was tot vandaag de grootste aandeelhouder van het bedrijf. Meer dan 40 procent van de aandelen van Alfacam waren in het bezit van hem en zijn vrouw.