Walter Mayer, de voormalige coach van verschillende Oostenrijkse skiërs en skilopers, is donderdag door het Weense Hof van Beroep veroordeeld tot vijftien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij zou dopingproducten geleverd hebben aan verschillende topsporters.

Het Hof van Beroep is daarmee iets milder geweest dan de straf die hij in eerste aanleg kreeg, vijftien maanden cel waarvan drie effectief. De rechter kon in eerste aanleg echter niet aantonen welke sporters voordeel hadden gehaald uit de verboden producten in de periode 2005 en 2009 en daarom ging Mayer in beroep.

Mayer, die zijn onschuld nog steeds staande houdt, zegt ontgoocheld te zijn in de beslissing van het Hof van Beroep, en wil nu stappen ondernemen om met zijn zaak naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te gaan.

Al vaak beschuldigde hij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en zijn voorzitter Jacques Rogge ervan achter de ‘juridische pesterij' te zitten. Rogge en Mayer hadden felle ruzie toen het dopingschandaal losbarstte waarbij Oostenrijkse skiërs en skilopers betrokken waren op de Olympische Winterspelen in Turijn 2006. Rogge noemde Mayer toen de hoofdverantwoordelijke voor het schandaal.

Eerder had het Italiaanse gerecht in juli 2012 Mayer al onschuldig verklaard, net als vijf andere beschuldigden van de Oostenrijke skibond, onder wie voorzitter Peter Schröcksnadel.