Het brokkenparcours van Alfacam
Foto: IMAGEGLOBE

Enkele jaren geleden was Alfacam nog een van de namen die bij beleggers meest over de tong ging. Grote contracten zouden garant staan voor een gouden toekomst. Wie nu het aandeel nog in zijn portefeuille heeft, zwijgt er liever over.Hoe is het zo ver kunnen komen?

 • Gabriel Fehervari richt in 1985 het bedrijf op. Het levert praktische diensten voor het maken van tv-programma's. Concreet gaat het om zaken als mobiele regiekamers en opnamestudio's. Een van de eerste opdrachten is het in beeld brengen van de Night of the Proms.
 • In de loop der jaren verwerft het een stevige reputatie, vooral op het vlak van HD-opnames. Daarmee slaagt het erin om grote contracten binnen te halen, vaak voor sportevenementen. Het meest opzienbarende contract is dat voor de Olympische Spelen in Peking in 2008. Alfacam haalt het contract al in 2005 binnen, wat de reputatie alleen maar versterkt. In het zog daarvan volgen ondermeer een concertregistratie van Robbie Williams en de MTV European Music Awards.
 • HD3 Vlaanderen is in september 2006 de eerste cultuurzender die Alfacam-dochter Euro 1080 opricht. De ambities zijn niet min: binnen twee jaar moeten er nog zeven andere digitale zenders volgen.
 • Alfacam trekt midden mei 2007 naar de beurs. Banken spreken van een succes. De vraag naar de aandelen ligt 16 keer hoger dan het aanbod. Uiteindelijk wordt het aandeel uitgegeven tegen 15,75 euro. Daarmee haalt het bedrijf 35 miljoen euro op. Op zijn eerste beursdag op 16 mei stijgt het met 14,3 procent tot 18 euro. Fehervari behoudt 64,2 procent van de aandelen.. De Vlaamse investeringsmaatschappij GIMV verkoopt een deel van zijn belang in Alfacam en haalt daar zo'n 15 miljoen euro uit.
 • De eerste halfjaarresultaten die Alfacam als beursgenoteeerd bedrijf kan voorleggen zijn negatief. De eerste jaarhelft van 2007 dook het bedrijf 344.000 euro in het rood. Het aandeel slaagt er na die mededeling nooit meer in om tot zijn niveau van bij de beursgang te stijgen
 • De eerste verjaardag van de beursgang is er een in mineur. Het aandeel schommelt rond de 12 euro, ongeveer een derde lager dan de piek.
 • Het project voor de lancering van de digitale zenders, vooral onder de naam Exqi, gaat door. Eind juni 2008 kondigt het bedrijf aan 100 extra werknemers in dienst te houden. De eigen tv-studio in Lint wordt stevig uitgebreid, met ondermeer de grootste indoor waterstudio in Europa.
 • Over 2008 zag Alfacam dankzij het contract voor de Olympische Spelen de omzet met 31 procent stijgen. Toch is dat iets minder dan verwacht. Topman Fehervari wijt het aan de investeringen die in Exqi gedaan moeten worden.. Het aandeel is dan al onder de 8 euro gezakt, of een halvering ten opzicht van de beursgang.
 • Mooie vooruitzichten voor de tweede helft van 2009 houden de koers daarna enige tijd stabiel. Ondanks een sportarm jaar houdt het bedrijf goed stand.
 • Ondertussen wordt alles op alles gezet voor de analoge zender Exqi Plus. De zender moet kunnen concurreren met Eén en VTM, en een uithangbord zijn voor digitale zenders als Exqi Sport. De zender zou binnen drie jaar break-even moeten draaien, klinkt het. De Gimv investeert in het kader hiervan 6 miljoen euro in Alfacam.
 • De lancering sleept langer aan dan gedacht. Het blijkt niet evident om een plek te veroveren op de analoge kabel, en partners laten op zich wachten.
 • Exqi Plus mist in februari 2010 zijn start. Slechts 20.000 mensen nemen op de openingsavond een kijkje op de zender. Fehervari heeft de ambities dan al stevig bijgesteld. Concurreren met Eén en VTM zit er door de economische crisis niet meer in, zo klinkt het. Dagelijks nieuws, een quiz en fictieprogramma's sneuvelen.
 • Al na een half jaar valt het doek voor Exqi Plus. In een wanhoopspoging wordt de zender tijdens de zomer omgedoopt tot Exqi Sport Plus. Maar ook dat kan het tij niet keren. De stekker gaat eruit.
 • Ondanks de vele contracten voor sportevenementen is 2010 zo een rampjaar geworden. Het jaarverlies verdubbelt tot 4,9 miljoen euro. Op de beurs is het aandeel gezakt tot minder dan 5 euro, of nog iets meer dan een kwart van drie jaar eerder.
 • Fehervari zet alles op alles om het bedrijf te redden. In april 2011 pompt hij zelf 2 miljoen euro in het bedrijf. De Gimv en ING vullen aan tot 4 miljoen euro. De Vlaamse overheid geeft voor 20,5 miljoen aan waarborgen.
 • Het tij keert echter niet. In december 2012 treedt Fehervari af als CEO. Zijn opvolger wordt Sven Marinus, die tot nu aan het hoofd van het bedrijf blijft. Fehervari zelf wordt ondervoorzitter van de raad van bestuur en legt zich toe op ‘strategische dossiers'.
 • 2011 staat in het teken van expansie in Brazilië, het Midden-Oosten en India. De kosten zijn hoog, maar de klanten blijken er slecht te betalen.
 • De bom barst echt in maart 2012. Het bedrijf blijkt diep in de schulden te zitten. De banken eisen dat Alfacam met vers geld over de brug komt, maar verlenen uitstel van betaling. Het aandeel crasht tot nog nauwelijks een euro. Geruchten over een overname steken de kop op.
 • Overnamegesprekken draaien op niets uit. In oktober vraagt Alfacam een gerechtelijk akkoord aan. Het aandeel wordt twee weken geschorst. Na het hervatten van de handel verliest het 87 procent van zijn waarde, om dan meer dan 300 procent op te veren.
 • Opluchting als in december 2012 uitlekt dat Alfacam exclusief gaat onderhandelen met de Indiase groep Hinduja. Die spreekt ondermeer van een kredietfaciliteit van 24 miljoen euro. Eind januari klinkt dat de overname ‘bijna rond' is. De regeling voorziet er ondermeer in dat ook de Vlaamse overheid aandeelhouder wordt door het omzetten van garanties in aandelen.
 • Maar begin april is nog steeds niet alles in kannen en kruiken. Voor de banken is de maat vol. Alfacam blijkt zelfs de Vlaamse overheid niet meer te kunnen betalen voor een verzekering in het geval van een faillissement. De banken nemen geen risico, en geven geen uitstel van betaling meer. Als er tegen 15 april geen oplossing komt, valt het doek. 
 • Op de beurs is de malaise compleet. Het aandeel zakt tot 0,6 euro. Dat is nog slechts 3,3 procent van de hoogste waarde. Wie kort na de beursgang dus voor 100 euro aandelen kocht, houdt daar nog 3,3 euro van over.