Turtelboom: ‘Korte gevangenisstraf biedt geen meerwaarde'
Foto: Photo News

Al wie vanaf vandaag veroordeeld wordt tot minstens zes maanden cel, ontsnapt niet meer aan een straf. De jongste decennia bleven honderden korte straffen onuitgevoerd door lange wachttijden en overvolle gevangenissen. ‘Voortaan krijgt al wie veroordeeld is tot maximaal drie jaar cel, binnen de drie weken een enkelband om', zegt justitieminister Annemie Turtelboom (Open VLD) donderdag in Het Laatste Nieuws. Donderdagmiddag verklaarde ze ook nog 'niet overtuigd' te zijn dat een korte gevangenisstraf meerwaarde biedt'.

Het kabinet-Turtelboom had eerder al aangekondigd dat alle straffen tussen zes maanden en drie jaar cel al uitgevoerd worden, zij het niet allemaal meteen. Nu maakt de minister zich sterk dat al wie veroordeeld wordt tot maximaal drie jaar cel binnen de drie weken een enkelband om krijgt.

Al jaren gaan in ons land veroordeelden vrijuit door de overbevolking in de gevangenissen. In 2005 besliste de regering dat straffen tot drie jaar niet meer in de cel moesten worden uitgezeten.

Werkstraffen en elektronisch toezicht werden als alternatieven naar voor geschoven, maar ook die stootten al snel op hun grenzen. Vorige zomer kampten de 28 justitiehuizen, die instaan voor de begeleiding, met een wachtlijst van 5.000 dossiers.

Op een enkelband was het tot anderhalf jaar wachten, waardoor honderden veroordeelden vrijuit gingen omdat hun straf te licht was voor elektronisch toezicht of omdat de wachttijd de straf overschreed.

Maar door extra aanwervingen bij de justitiehuizen kan minister Turtelboom nu aankondigen dat de wachtlijsten zijn weggewerkt. ‘Straffen tussen zes maanden en drie jaar worden uitgevoerd.'

Elektronisch toezicht via spraakherkenning

De rit is echter nog niet helemaal gereden, aldus Het Laatste Nieuws. Turtelboom beloofde bij haar aantreden immers om alle korte straffen, ook onder de zes maanden, te laten uitvoeren. Dat probleem wil de minister aanpakken met elektronisch toezicht via spraakherkenning, waarbij veroordeelden met huisarrest regelmatig worden opgebeld om te kijken of ze thuis of op hun werk zijn.

Het systeem werd vorig jaar getest, vanaf volgende maand is het operationeel. Het wordt ingezet voor rijden onder invloed, vandalisme en slagen en verwondingen.

'Niet overtuigd van meerwaarde korte gevangenisstraf' 

'Ik ben niet overtuigd dat een gevangenisstraf een meerwaarde biedt voor iemand die veroordeeld is voor een korte periode' zei Turtelboom donderdagmiddag nog bij een werkbezoek aan de gevangenis en het justitiehuis van Brugge. 'Een straf hoeft niet per se een gevangenisstraf te zijn. We moeten zoeken naar een straf op maat voor de veroordeelden.

'Het is echter wel noodzakelijk dat mensen die een lichte straf krijgen goed gevolgd worden en dat ze die straf uitzitten', vindt de minister. Er komt een nieuwe procedure voor elektronisch toezicht, waardoor veroordeelden sneller onder elektronisch toezich worden geplaatst. Een tweede maatregel is een nieuwe circulaire voor korte straffen die voorziet dat straffen tussen de 8 maanden en 3 jaar worden uitgevoerd via elektronisch toezicht.

Dankzij al die maatregelen worden ook de wachtlijsten bij de justitiehuizen weggewerkt. Dat bleek ook bij het bezoek van Turtelboom in Brugge, waar het justitiehuis de volledige achterstand al kon wegwerken.