Bart De Wever: 'Antwerpen wordt op de duur verzamelplaats van armoede'
Foto: REUTERS
De Antwerpse burgemeester is bezorgd over de toekomst van zijn stad. Antwerpen staat voor een enorme sanering en de witte stadsvlucht verzwakt het sociale weefsel, zegt hij in een interview met Trends.

Door een aantal problemen is het voor Antwerpen moeilijk om innovatieve bedrijven en investeringen aan te trekken, zegt de burgmeester. Hij proeft naar eigen zeggen het pessimisme bij ondernemers.

'Naast de hoge loonkosten en de rigide arbeidsmarkt staat de mobiliteitskwestie in de top drie van redenen waarom een investering in Antwerpen moeilijker te verkopen valt op de hoofdzetel van buitenlandse bedrijven', legt Bart De Wever uit, die daarbij de lange procedures voor een nieuwe verkeersinfrastructuur aan de kaak stelt.

Bovendien staat Antwerpen volgens De Wever voor een enorme sanering, onder meer door het pensioenprobleem dat in de stad erger wordt.  'Zonder een oplossing zakt ons investeringsbudget onder nul. Een stad die niet investeert, sterft.'

De oorzaak van de financiële problemen? 'Tien jaar geleden zat Antwerpen nog boven het nationaal gemiddelde in personenbelasting per hoofd, vandaag zitten we er 20% onder.' Dat versterkt volgens hem 'de witte vlucht uit de stad'.

Daardoor verzwakt het sociale weefsel, zegt hij, en 'de stad wordt op de duur een verzamelplaats van pauperisme'. 'Niet bepaald bevorderlijk voor het aantrekken van innovatieve bedrijven.'