'Milquet niet in de clinch met politiechef'
Foto: BELGA
Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet is het niet eens met het project van politiebaas Catherine De Bolle voor de ontmanteling van de FCCU (Federal Computer Crime Unit) en de CDGEFID (Centrale dienst voor de bestrijding van de georganiseerde economische en financiële delinquentie). Dat schrijft Le Soir dinsdag. Milquet benadrukt dat ze De Bolle op geen enkele manier iets kwalijk neemt.

De Bolle had in januari een rapport van 73 pagina's overgemaakt aan de minister. Negen experten werkten verschillende maanden aan het document, dat als basis moest dienen voor een diepgaande hervorming van de politiediensten.

De chef van de federale politie haalt in het document onder meer een afschaffing aan van de centrale eenheden FCCU en CDGEFID en een overbrenging van hun personeel naar de toekomstige lokale gerechtelijke arrondissementen.

'Als er een element is waarmee ik niet akkoord ga in het rapport van januari, dan is het dat van de decentralisatie van die twee diensten', aldus Milquet. 'Het is noodzakelijk om ze te behouden. Ze moeten zelfs versterkt worden. Ik heb bovendien gezorgd voor de aanwerving van 75 politiemensen voor de CDGEFID.'

De woordvoerster van de minister weerlegt de bewering van Le Soir als zou het om een desavouering van De Bolle gaan. 'Joëlle Milquet heeft de politiechef nooit een verwijt gemaakt en heeft er ook geen te maken', luidt het. De Bolle 'doet tot grote tevredenheid (van de minister) en van iedereen haar werk uitstekend'.

Milquet vindt dat het overgemaakte rapport 'interessant' is. 'Maar ook al deelt ze niet alle opties, bekritiseert ze geenszins de auteurs, die professioneel en intelligent te werk zijn gegaan', aldus nog haar woordvoerster.