In de Sint-Niklaaskerk van Westkapelle, een deelgemeente van Knokke-Heist, is dinsdagnamiddag een zware brand ontstaan bij dakwerken. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet verhinderen dat de parochiekerk volledig is uitgebrand.

De werken aan het dak zijn hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de uitslaande brand, die ontstond rond 15.15 uur en gepaard ging met een enorme rookontwikkeling. Buurtbewoners werden tijdelijk geëvacueerd, maar er werden geen huizen beschadigd door de brand.

De brandweer van Knokke-Heist was snel ter plaatse met twee bluswagens en twee ladderwagens. Ook aan de brandweer van Brugge werd een derde ladderwagen gevraagd, maar dat kon niet verhinderen dat de kerk op het Pastoor Deneveplein volledig uitbrandde. Rond 16.00 uur is de torenspits van parochiekerk ingestort. Rond 18.00 uur woekerde nog steeds een brandje, maar de brandweer had het vuur onder controle.

De Sint-Niklaaskerk is een beschermd monument. De oudste delen dateren uit 800. De kerk werd twintig jaar geleden al eens gerestaureerd, maar een week geleden raakte bekend dat de stabiliteit van de kerk werd bedreigd omdat het hout op verschillende plaatsen is aangetast door zwammen. Men was net van start gegaan met de zwambestrijding, vandaar de dakwerken.