Yoko Ono voor de rechtbank omwille van kledinglijn
Yoko Ono zou zich voor deze handenprint niet op schetsen van haar man hebben gebaseerd.

Yoko Ono, de weduwe van Beatle John Lennon, is door een modeontwerper uit New York voor de rechtbank gedaagd. De designer beweert dat de 80-jarige kunstenares zich op haar collecties heeft gebaseerd voor de modelijn die Ono in samenwerking met het Amerikaanse label Opening Ceremony heeft gelanceerd. Ono zelf beweerde zich op schetsen van haar overleden echtgenoot te inspireren.

Haleh Nematzadeh, een 36-jarige Iraans-Amerikaanse designer uit New York, beweert dat de mannencollectie die Yoko Ono lanceerde patronen en prints uit haar eigen ontwerpen bevat. Ono zelf verklaarde bij de lancering van haar kledinglijn dat ze zich op tekeningen van haar overleden echtgenoot John Lennon had gebaseerd. Ze zou de schetsen van haar man cadeau hebben gekregen bij haar huwelijk in 1969.

Ono's collectie bevat een aantal opvallende decoratieve prints, zoals de contouren van een hand ter hoogte van de borst- en kruisstreek. Een idee van Nematzadeh, beweert de ontwerpster nu. ‘Opening Ceremony en Yoko Ono hebben mijn ontwerpen gebruikt voor hun collectie zonder mij daarover te raadplegen of een naamsvermelding te geven', claimt de Iraanse designer. Zowel het Amerikaanse label als Yoko Ono zelf hebben voorlopig niet op de aanklacht gereageerd.

Yoko Ono lanceerde de collectie ‘1969-2012' eind 2012. De mannenlijn bevatte, naast de suggestieve handenprint, ook dijlaarzen met uitgesneden tenen, T-shirts met uitgesneden tepels en BH's met flitsende LED-lichtjes.