CD&V-senator Rik Torfs stapt uit de politiek. Hij heeft de ambitie om rector te worden van de KULeuven en daarvoor is voltijds hoogleraarschap een voorwaarde, wat politieke nevenactiviteiten onmogelijk maakt. 'Soms moet je het roer omgooien en je hart volgen.'

Torfs zal maandag zijn mandaat in de senaat neerleggen, waar hij zich drie jaar lang focuste op ethische en justitiedossiers. 'De verkiezingen van 2014 hangen in de lucht, maar daaraan ga ik niet deelnemen. Wel aan die van 2013, de rectorverkiezingen aan de KULeuven', vertelde hij de verzamelde pers.

'Tijd voor iets nieuws. Soms moet je het roer omgooien en je hart volgen', aldus Torfs. 'Het is geen negatieve keuze tegen de politiek, maar een positieve keuze voor de universiteit. Het besef is er dat ik mij nog wil inzetten voor de universiteit en de twee zijn nu eenmaal niet combineerbaar. Het is nu of nooit', vult hij aan. Torfs nam in 2005 ook al eens deel aan de rectorverkiezingen, maar verloor toen nipt van Marc Vervenne.

Torfs wil niet gezegd hebben dat hij gefrustreerd afscheid neemt van de politiek. 'Ik ben natuurlijk op de beperkingen van het politieke ambt gestoten. Bepaalde dingen mochten voor mij sneller gaan. Ik heb mijn kritiek nooit gespaard binnen de partij, maar besef dat ik zelf ook mijn beperkingen heb.'

Els Van Hoof volgt Torfs op

De hoogleraar zelf had graag Pieter Marechal, de oud-jongerenvoorzitter van CD&V en gemeenteraadslid in Brugge, gezien als zijn opvolger, maar CD&V-senator Dirk Claes kondigde reeds aan dat eerste opvolger Els Van Hoof Torfs' plaats zal innemen.

De 44-jarige Van Hoof, die eerder al in de Senaat zetelde, is binnen de CD&V voorzitster  van de werkgroep Vrouw & Maatschappij en sinds april 2008 schepen voor sport, communicatie, handel en landbouw in Leuven. 

Vermoedelijk zal Van Hoof haar schepenpost moeten opgeven, want binnen CD&V Leuven werd medio 2012 afgesproken dat schepenen niet cumuleren. Enkel Carl Devlies werd een uitzondering hierop toegekend. Als Van Hoof ontslag neemt als schepen, volgt Herwig Beckers haar op.

Knopen doorhakken

De aankondiging van Torfs komt niet compleet uit de lucht vallen. Hij liet eerder al verstaan dat hij zich zou bezinnen over zijn toekomst in de politiek en de huidige rector Mark Waer liet al weten geen tweede termijn na te streven. Donderdag is de laatste kans om opnieuw voltijds hoogleraar te worden, wat nodig is voor het rectorschap.

Begin dit jaar kondigde Torfs aan dat hij in januari of februari knopen zou doorhakken. In juni vorig jaar zei Torfs nog dat hij uit de politiek zou stappen als de vernieuwing van zijn partij mislukt.

Hij viel regelmatig op met zijn afwijkende standpunten. In februari van vorig jaar haalde hij zwaar uit naar zijn partij. ‘Onvoldoende ideologische profiel', klonk het toen.