Walter Baele geweigerd door staatsveiligheid
Foto: photo news

Acteur Walter Baele, die in ‘Tegen de sterren op' in de huid van prins Filip kruipt, mocht enkele jaren geleden niet binnen op Waregem Koerse. Dat zegt hij in het VTM-programma Royalty.

‘De invloed van het Paleis reikt ver. Op Waregem Koerse loopt het vol met baronnen en baronessen met grote hoeden. Ze hadden gehoord dat ik misschien zou komen, maar niet als Filip. Dan nog werd ik alle toegang geweigerd door de staatsveiligheid', zegt hij in het programma.

Actrice Veerle Eyckermans (50) had meer geluk dan Baele. Dankzij kunstenaar Jan Fabre raakte ze tot bij de koningin tijdens een bezoek aan zijn tentoonstelling in Eupen. Zo kon ze inspiratie verzamelen voor de nieuwe Eén-reeks Albert II, waarin ze de rol van de vorstin vertolkt.

De veiligheidsagenten van het Paleis waren zich van geen kwaad bewust, want op het moment van het bezoek was nog niet bekend welke acteurs zouden meespelen in de tv-serie. Inmiddels heeft het koningshuis aan de Royalty-redactie laten weten dat ze hier niet mee gediend zijn. Baele vermoedt dat Eyckermans ook persona non grata zal worden. ‘Ons koningshuis en fictie of humor gaan niet samen. Dit wordt altijd gezien als een soort bedreiging', klinkt het.

Na dit incident zal elk koninklijk bezoek wellicht nog strenger gecontroleerd worden. ‘Als Jan Fabre zich ergens aanmeldt en dat is een aangekondigd bezoek en hij heeft in zijn kielzog een paar mensen mee waarvoor hij niet instaat, dan zal zijn status als betrouwbaar persoon in het gedrang komen', aldus ex-werknemer bij de staatsveiligheid Henk Lievens.