Meer dan 2000 mensen kregen in februari te horen dat hun job geschrapt werd. Ook in maart gaat de ontslaggolf verder. Alleen vandaag lieten minstens drie bedrijven weten dat ze de boeken neerleggen. Andere bedrijven moeten mensen ontslaan om te kunnen blijven draaien. Hier volgt een overzicht.

1 februari 2013

In Gent wordt de regionale bank Onderling Beroepskrediet overgenomen door BKCP. Door herstructureringen verliezen 32 van de 76 werknemers hun job. 26 anderen worden op brugpensioen gestuurd.

6 februari 2013

Philips Lightning in Turnhout houdt vast aan de 354 jobs die moeten verdwijnen. Het bedrijf brengt twee afdelingen over naar China. Dat is een strategische keuze. Het heeft niets te maken met de financiële gevolgen van de verhuisplannen.

12 februari 2013

De Luikse tuner van luxewagens Carat Duchatelet moet herstructureren om de toekomst van de Luikse site veilig te stellen. 34 van de 104 werknemers zullen hun baan verliezen.

20 februari 2013

Omdat de langdurige werken aan het Koningin Elisabethcomplex dichterbij komen, ziet de Koninklijke Maatschappij voor Dierenkunde van Antwerpen (KMDA) zich genoodzaakt het Grand Café Paon Royal te sluiten. 20 werknemers verliezen daardoor hun baan. De brasserie was dé ontmoetingsplaats voor bezoekers van de Zoo en concertgangers.

25 februari 2013

Kipverwerker Verbinnen Poultry Group sluit de deuren. Het bedrijf slaagde er niet in een overnemer te vinden. 450 banen zullen verdwijnen.

27 februari 2013

ZF Wind Power Antwerpen NV kondigt het mogelijke ontslag van 135 werknemers aan. CEO Jan Willem Ruinemans laat weten dat de aanhoudende concurrentie en dalende omzetverwachting aan de basis van de herstructurering liggen.

Verpakkingsbedrijf Crown Cork sluit haar fabriek in Hoboken. De kosten van de fabriek zijn te hoog en niet concurrentieel in vergelijking met lagekostenconcurrenten in Zuid- en Oost-Europa. 102 banen staan op het spel.

28 februari 2013

Diamantgereedschapsmaker Heger in Diksmuide doet de boeken toe. 20 mensen komen op straat te staan. De vestiging in Diksmuide haalde de doelstellingen niet en lijdt erg onder de Aziatische concurrentie.

Caterpillar kondigt herstructureringen aan. 1.580 jobs zullen verdwijnen. De herstructureringen zijn nodig om het bedrijf te redden, dat lijdt onder de economische crisis en het eveneens moeilijk heeft met de sterke concurrentie uit Azië.

5 maart 2013

Mini-Europa en Océade sluiten definitief hun deuren. 120 jobs zouden daardoor verdwijnen. Volgens de directie zijn er geen alternatieven. Een sluiting en het daarbij horend collectief ontslag zijn onvermijdelijk. De parken moeten verdwijnen voor de komst van het NEO-project. Dat project houdt in dat een nieuw congres-en toerismecentrum het Heizelplateau moet opwaarderen.

6 maart 2013

Forever 21 kondigt aan dat de winkel haar deuren niet meer zal openen na de zware brand op 7 augustus vorig jaar. 57 werknemers zullen hierdoor hun baan verliezen.

Elka Color, een foto-ontwikkelingslabo in Bilzen, legt de boeken neer. Twee jaar geleden verkocht de oprichter van het bedrijf, Herwig De Locht, zijn bedrijf aan ondernemers Freddy Ritzen en Marc Decoutere. Voor de overname werden 120 werknemers ontslagen. De twee ondernemers kochten een bedrijf waar op dat moment nog 100 mensen aan de slag waren. Op dit moment werken er nog 31 mensen bij het bedrijf. Zij kunnen na overname waarschijnlijk op hun post blijven.

Prémaman laat weten dat er de komende maanden ongeveer 80 banen zullen verdwijnen. Het gaat om 30 banen in de winkels en een 50-tal in de logistieke zetel in Brussel. Het openen van enkele grote winkels in de komende jaren moet opnieuw tientallen jobs creëren.

Auto-onderdelenfabrikant Plastic Omnium Automotive in Herentals kondigt haar mogelijke sluiting aan. Wanneer dat gebeurt, zouden 92 arbeiders en 30 bedienden op straat komen te staan.

Bij NV Halewijn, de uitgeverij van 'Kerk & leven', verdwijnen elf banen. De herstructurering werd eind vorig jaar aangekondigd en het sociaal plan werd in februari afgerond. In de drukkerij van het bedrijf worden acht mensen ontslagen en gaan er drie op brugpensioen. De mensen die hun job verliezen, krijgen een nieuwe job aangeboden bij een externe partner.

7 maart 2013

De directie van ArcelorMittal weigert opnieuw om de procedure-Renault op te schorten. Door de aangekondigde sluiting van een aantal koude lijnen verliezen 1.300 werknemers hun job.

8 maart 2013

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) moet besparen. Dat doet de dienst door dertig werkwinkels, waarvan zes in Limburg, te sluiten. Daardoor komen ongeveer driehonderd mensen op straat te staan.

13 maart 2013

Stoffenfabrikant Microfibres maakte bekend dat het de weverij in Laarne wil sluiten. In die weverij wordt het basisdoek geproduceerd. 46 mensen verliezen hun job. Het personeel en de vakbond wijzen het stuurloze management aan als boosdoener. De productie van de weverij wordt opgevangen door een zusterbedrijf in de Verenigde Staten.

14 maart 2013

De stad Sint-Niklaas maakt haar besparingsplannen bekend. Daarin is sprake van het verdwijnen van 110 voltijdse jobs.