Opera-browser surft zuiniger op Android
Foto: ast
Opera heeft een nieuwe browser klaar voor Android-toestellen. De Opera-browser is helemaal herwerkt, en laat gebruikers onder andere toe om te besparen op hun datagebruik met een nieuwe 'Off-road' stand.

Omdat de concurrentie met andere Android-browsers erg sterk is - denk maar aan Chrome en Firefox, of andere mobiele browsers zoals Dolphin - is Opera niet meteen de populairste browser op het Google-platform. Maar de Noorse browserbouwer blijft evenwel onverminderd inzetten op zijn mobiele apps. 

Opera Software had eerder al aangekondigd dat het de ontwikkeling van zijn eigen motor voor de browser zou inruilen voor Webkit, het platform dat ook gebruikt wordt voor de Safari van Apple en Google Chrome.

De nieuwe bèta-versie van Opera toont erg fris en eenvoudig, en doet zelfs een beetje denken aan die dominante Chrome-browser van Google. Net zoals bij Chrome is er geen apart zoekvak, maar kan je een zoekterm ingeven in het adresveld van de browser. Een mooie toevoeging van Opera is dat je niet per se op Google hoeft te zoeken, maar ook rechtstreeks kan zoeken op onder andere eBay, Amazon, Wikipedia en IMDb.

Off-road

Maar deze Opera Beta is vooral interessant door zijn Off-road stand. Hiermee worden webpagina's sneller ingeladen, omdat Opera de bestanden eerst comprimeert - afbeeldingen worden bijvoorbeeld in een lagere resolutie (en dus een verminderde kwaliteit) ingeladen, wat je meteen de nodige bytes uitspaart.

Een ideaal gereedschap als je onderweg terugvalt op een wankele Edge-verbinding, of als je mobiele data wil uitsparen. Bij een eerste voorzichtige test van Off-road blijkt dit snufje alleszins goed te werken en besparen we gemiddeld meer dan 80 procent van het datagebruik.

Verder kan je met Opera ook webpagina's bewaren voor offline gebruik, en is er een Snelkiezer - een soort favorietenlijstje - waar je met één beweging veel gebruikte sites kan neerpoten. Met het nieuwe Ontdekken-tabblad krijg je een selectie van nieuwsberichten voorgeschoteld dat Opera verzamelt uit verschillende bronnen.

Functies uit andere recente browsers, zoals meerdere tabbladen en de mogelijkheid om een privétabblad te openen vinden we ook terug in deze Opera voor Android.

De mobiele Opera verkeert nog in een bètastadium, en er kunnen dus nog wat bugs opduiken, maar we zijn op dit moment al behoorlijk onder de indruk van de mobiele surfervaring van deze oudgediende.

Je vindt de Opera-browser gratis in de Google Play Store.