Fiscus slaat gaten in bankgeheim
De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) kreeg vorig jaar 757 keer de toelating om het bankgeheim op te heffen. Dat is liefst 67 procent meer dan in 2011.

In België bestaat er niet echt zoiets als een waterdicht bankgeheim. De fiscus mocht wel niet zomaar informatie inwinnen bij een bank of financiële instelling, daaraan waren strenge voorwaarden gekoppeld.

Tot midden 2011 de wet op het bankgeheim werd versoepeld. Sindsdien is één duidelijke aanwijzing van belastingontduiking voor de fiscus voldoende om toestemming te kunnen vragen om uw bankrekeningen in te kijken. Voorwaarde is wel dat de belastingplichtige vooraf om uitleg wordt gevraagd en die uitleg door de fiscus als onvoldoende wordt beschouwd.

Vooral de BBI maakt daar nu gretig gebruik van, blijkt uit nieuwe cijfers van de federale overheidsdienst Financiën. Vorig jaar kregen de speurders van de BBI liefst 757 keer de toelating om één of meer bankrekeningen van een belastingplichtige in te kijken. Dat is 67 procent meer dan in 2011 (453 keer) en ruim acht keer meer dan twee jaar eerder (96 keer).

‘2012 was het eerste jaar waarin de nieuwe wet op het bankgeheim op kruissnelheid was', zegt woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën. ‘Dit is maar een begin.'

Lees het volledige bericht uit de reeks over fiscale fraude vandaag in De Standaard.