BBTK fluit Rudy De Leeuw terug

Weer ruzie in rode vakbond

De socialistische bediendebond BBTK haalt zwaar uit naar nationaal ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw omdat diens uitleg aan de vakbondsleden over het dossier arbeiders-bedienden ‘afwijkt' van zijn onderhandelingsmandaat. Het is niet de eerste keer dat de BBTK De Leeuw terugfluit.
Weer ruzie in rode vakbond
ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw (r.) wijst BBTK-voorzitter Erwin De Deyn de weg tijdens een betoging van de socialistische vakbond op 14 september vorig jaar. Vandaag wil De Deyn De Leeuw op het rechte pad houden. Didier Lebrun/photo news

Deze week moeten de onderhandelingen van start gaan tussen de federale regering-Di Rupo en de sociale partners over de harmonisering van de statuten van arbeiders en bedienden. Tegen 8 juli moeten de verschillen in opzegtermijnen weggewerkt zijn, op last van het Grondwettelijk Hof.

Het beloven hele moeilijke gesprekken te worden. Niet alleen omdat vakbonden en werkgevers grondig van mening verschillen over hoe die operatie moet verlopen. Maar ook omdat een van de belangrijkste onderhandelaars, ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw, geen enkele ruimte krijgt om af te wijken van het onderhandelingsmandaat dat hij van zijn achterban heeft gekregen.

De bediendebond BBTK heeft daar De Leeuw afgelopen weekend onzacht aan herinnerd en duidelijk gemaakt waar de echte macht ligt in de socialistische vakbond: bij de baronnen in de beroepscentrales en niet bij het nationaal ABVV-secretariaat.

Aanleiding was de publicatie, vorige vrijdag, van een artikel over het dossier arbeiders-bedienden in het ABVV-ledenblad De Nieuwe Werker . Daarin gaf de nationale vakbondsleiding informatie over en commentaar bij het nakende ‘eenheidsstatuut' voor alle werknemers.

BBTK-voorzitter Erwin De Deyn reageerde furieus. In een brief naar De Leeuw en diens rechterhand Anne Demelenne strooit hij de verwijten in het rond. De Standaard kon de brief inkijken ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer