De Gelder in videoverhoor: ‘Geprogrammeerd om de feiten te plegen'
Foto: Photo News

‘Ik voelde mij geprogrammeerd om die feiten te plegen', zo verklaarde Kim De Gelder in een verhoor op 3 maart 2010. In de Gentse assisenzaal werd maandagavond een fragment uit die ondervraging getoond. ‘Er is geen motief. Ik zat nooit met een motief in mijn hoofd', zei hij toen ook.

Maandag kwamen verhoorders Hans Neubourg en Julie Sarre voor het Gentse assisenhof de presentatie afwerken die ze vrijdagavond moesten onderbreken omdat het laat werd. Ze gaven uitleg bij de klassieke verhoren, videoverhoren en gesprekken die ze met De Gelder hadden. De verklaring over de messen deed De Gelder nadat de verhoorders hem hadden gesproken over de stukjes metaal die uit een slachtoffer werden gerecupereerd.

In een van die verhoren, dat van 3 maart 2010, verklaarde De Gelder aan de verhoorders dat hij op een bepaald moment beslist heeft om spullen te verzamelen en strategieën te bedenken ‘om iedereen in de wereld uiteindelijk te vermoorden'. ‘Mijn feiten zijn niet in een vakje te plaatsen', verklaarde De Gelder ook. ‘De manier waarop ik tewerk gegaan ben, dat is nog nooit in de geschiedenis gebeurd.'

Seriemoordenaars

Een vlot pratende De Gelder zegt tijdens het verhoor ook dat hij opzoekingen heeft gedaan rond seriemoordenaars. ‘Maar mijn systeem, mijn patroon is helemaal anders', legt hij uit. ‘Het enige waarmee je kan vergelijken, is een oorlogssituatie waarbij de legermannen de opdracht krijgen om een gans dorp uit te moorden.'

‘Die legermannen moeten dat doen, die hebben geen andere keuze. Die hebben die opdracht', ging De Gelder voort. ‘Ik had dat gevoel ook, dat ik die opdracht moest volbrengen.' Volgens hem was die opdracht bij hem naar boven gekomen door bepaalde invloeden of situaties. Hij verwees daarbij ook naar zijn depressie.

Mes

In een eerder verhoor in november 2009 heeft Kim De Gelder bevestigd dat hij bij zijn aanval in het Dendermondse kinderdagverblijf Fabeltjesland hetzelfde mes gebruikte als bij de moord op Elza Van Raemdonck. ‘Ik rook dat. Een mes waar bloed aan heeft gezeten, kan men ruiken', zei De Gelder in dat verhoor.

Medicatie

De ondervragers van Kim De Gelder verklaarden maandagavond nog dat ze nooit hebben geweten welke medicatie hij nam en of hij onder invloed van medicatie was tijdens bepaalde verhoren.

‘Nee, we waren niet op de hoogte van de medicatie en hadden geen inzicht in het medische dossier', zei ondervrager Hans Neubourg. ‘Soms was het wel duidelijk dat hij niet in staat was om verhoord te worden.'

‘Nu u weet dat de gerechtspsychiaters besluiten dat hij een ernstige geestesstoornis heeft, bekijkt u hem anders? Hebben jullie zich nooit vragen gesteld bij zijn wisselende stemmingen?', vroeg Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder. ‘Ik kan daar geen conclusies aan vastknopen', zei Neubourg.

Vanuit de jury werd gevraagd of De Gelder medicatie nam toen hij de feiten pleegde. ‘Dat durf ik niet zeggen. Ik weet nog dat ik bepaalde pillen nam, geen drugs of zo. (..) Heb ik het gezien als een spel? (..) Het is niet te vergelijken met een videospel.'