De favoriete aandelen van Geert Campaert
Foto: rr
Geert Campaert van beleggingsblad Kapitaalbericht kiest vijf aandelen geselecteerd die onder zijn filosofie van ‘value beleggen’ vallen.

Ruwweg zijn er twee grote stijlen van value beleggen: enerzijds is er ‘deep value’, waarbij je op zoek gaat naar aandelen die sterk onder hun intrinsieke waarde noteren en waarbij de kwaliteit van het bedrijf een minder belangrijk criterium is. Op korte termijn kan de koers van een aandeel sterk afwijken van zijn intrinsieke waarde, maar op lange termijn moet het normaal gezien altijd terug zijn intrinsieke waarde evolueren. Dan is het gewoon een kwestie van goedkoop kopen en wachten tot dit gebeurt.

De andere stijl van value beleggen is degene waarbij je op zoek gaat naar excellente bedrijven met competitieve voordelen, die ervoor zorgen dat concurrenten moeilijk marktaandeel kunnen afnemen. Van dat soort bedrijven – die vrij zeldzaam zijn- kan je verwachten dat ze hun winstmarges jaren op peil kunnen houden of zelfs geleidelijk verhogen. Het nadeel van deze bedrijven is dat je ze zelden aan een grote korting kan kopen op hun intrinsieke waarde, tenzij bij beurscrisissen. Omdat de intrinsieke waarde van deze bedrijven jaar na jaar zou moeten stijgen, volstaat het echter om ze rond hun intrinsieke waarde aan te kopen en bij te houden voor de lange termijn.

 

National Oilwell Varco ($ 68,1)

Het Amerikaanse National Oilwell Varco (NOV) is de wereldmarktleider in de verkoop van materialen voor boorplatformen. Het bedrijf heeft zich het voorbije decennium via een reeks overnames opgewerkt tot de dominante speler in de industrie met een geschat marktaandeel van meer dan 60%. NOV heeft ook het technologische leiderschap in de sector, wat samen met haar schaalvoordelen zorgt voor duidelijke competitieve voordelen. De omzet en winst van NOV gaan de laatste jaren dan ook in stijgende lijn. De trends in de industrie voor de komende jaren lijken ook positief met een verwachte sterke uitbreiding van booractiviteiten in de diepzee en een groot deel van de boorplatformen die het einde van hun levensduur naderen, en moeten worden vervangen door nieuwe platformen. De vraag naar de producten van NOV zou de komende jaren dus moeten aanhouden en we denken dan ook dat de kans groot is dat omzet en winst van NOV verder zullen stijgen, het orderboek staat vandaag trouwens op recordhoogte. Het aandeel van NOV noteert vandaag aan 11 maal de winst van vorig jaar, we denken dat dit een interessant instapniveau is voor de lange termijn.

Games Workshop (655 pence)

Games Workshop is een Engels bedrijf dat wereldleider is in de niche van ‘table top War gaming’. Dit is een spel waarbij spelers aan een tafel met allerlei figuurtjes legers samenstellen en dan daarmee oorlog tegen elkaar spelen. Voor de meeste spelers (vooral mannen) is het spel meer dan een hobby en zijn ze er fanatiek mee bezig, wat maakt dat het heel trouwe klanten zijn, meestal voor jaren. De winkels van Games Workshop zijn ook een soort ontmoetingsplaats voor hen, waar ze hun oorlogen kunnen spelen. Games Workshop heeft eigenlijk geen echte concurrenten in hun niche, wat maakt dat ze prijszettingsmacht hebben en hoge winstmarges kunnen halen. Het bedrijf heeft de voorbije jaren al wat uitgebreid naar het buitenland, maar heeft daar nog veel potentieel de komende jaren om te groeien. We schatten de huidige intrinsieke waarde op 800 - 900 pence, en naarmate de expansie in het buitenland de komende jaren uitbreidt, zou de intrinsieke waarde verder moeten stijgen.

SAF Holland (€ 5,93)

Het Duitse SAF Holland is een leverancier van componenten en systemen voor vrachtwagens, bussen en mobilhomes. Het bedrijf had door een aantal overnames een vrij hoge schuldgraad toen de financiële crisis losbrak en kwam in 2009 in de problemen toen haar omzet door de crisis halveerde. Het bedrijf moest een herstructurering en een kapitaalsverhoging doorvoeren. Daardoor kon de schuldgraad verlaagd worden en ondertussen loopt het ook operationeel opnieuw beter. In de meeste segmenten waarin SAF Holland actief is, zijn oligopolies waarbij de drie grootste spelers meer dan 90% van de markt in handen hebben. Daardoor is de kans ook klein dat in de toekomst nieuwe spelers erin zullen slagen om marktaandeel van SAF Holland af te nemen. We denken dat de markt de geslaagde turnaround nog niet volledig erkent, en dat de intrinsieke waarde van een aandeel rond € 8 ligt. Naarmate de resultaten bij SAF Holland verder verbeteren, denken we dat de onderwaardering zal verdwijnen.

Immofinanz (€ 3,2)

Immofinanz is een Oostenrijkse vastgoedgroep, waarvan de portefeuille ongeveer voor de helft in West-Europa ligt (Oostenrijk en Duitsland) en voor de andere helft in Oost-Europa. Ook dit bedrijf had een hoge schuldgraad toen de financiële crisis uitbrak, waardoor het sterk door de markt werd afgestraft. Het bedrijf heeft ondertussen een herstructurering doorgevoerd en haar balans versterkt, maar noteert nog altijd sterk onder haar intrinsieke waarde die wordt geschat op € 5,55 per aandeel. Een mogelijke koerskatalysator in het komende jaar is het afsplitsen via een spinoff van haar portefeuille Duits en Oostenrijks vastgoed.

Publicis (€ 50,85)

Het Franse Publicis is één van de grootste reclamegroepen ter wereld. Het bedrijf werkt vooral voor multinationals en deze klanten zijn heel trouw, de grootste klanten zijn vaak al tientallen jaren klant. Het bedrijf is de voorbije jaren gegroeid organisch en via gerichte overnames, waarbij men mikt op de groeilanden en digitale reclame, die de groeisegmenten van de reclame-industrie zijn. De reclamemarkt is een oligopolie die gedomineerd wordt door 4 à 5 grote groepen. De kans is dan ook klein dat er hier de komende jaren nieuwe concurrenten zullen opduiken die marktaandeel van Publicis kunnen afsnoepen. Publicis is de derde grootste reclamegroep, en de meest rendabele van de grote groepen, onder andere door haar sterke focus op kostenbesparingen. We denken dat Publicis de komende jaren verder kan blijven groeien door een combinatie van organische groei en gerichte overnames. Het aandeel noteert vandaag aan ongeveer 14 maal de verwachte winst voor dit jaar.
 

Top vijf aandelen Geert Campaert is  uitgever van beleggingsblad Kapitaalbericht