‘Handelsdeal tussen EU en VS is ‘minst dure' relanceplan'
Foto: REUTERS

Een vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie zou het ‘minst dure' relanceplan zijn om de crisis aan te pakken en de economie aan beide kanten van de Atlantische Oceaan aan te wakkeren. Dat heeft Karel De Gucht, Europees commissaris voor handel, zaterdag verklaard.

De VS en de EU hadden afgelopen maand aangekondigd onderhandelingen op te starten over ‘de grootste bilaterale handelsdeal ooit'. Zo'n akkoord zal ‘honderdduizenden banen in Europa' creëren, verklaarde de Belgische eurocommissaris tijdens een toespraak aan de Harvard University, in de Amerikaanse staat Massachusetts.

‘De eerste taak van een akkoord zal er nu uit bestaan om een gepast antwoord op de crisis te formuleren', klonk het verder. De Gucht erkende wel dat de onderhandelingen ook op felle weerstand kunnen stuiten, onder meer vanuit de landbouw en de openbare sector.

‘De machtige belangengroepen van beschermde sectoren zullen altijd proberen om stokken in de wielen te steken. De omvang van het akkoord zal veel sceptici doen ontwaken.'

Volgens de eurocommissaris zal de inzet van het akkoord niet enkel bestaan uit het afschaffen van de douanerechten, maar onder meer ook uit het liberaliseren van de handel in diensten.