‘De grote supermarkten vormen een illegaal oligopolie'

De supermarktsector vormt een ‘illegaal oligopolie' dat de marktwerking ontwricht. Tot die conclusie komt een officieel adviesorgaan van de Europese Unie. De landbouw zou het voornaamste slachtoffer zijn.
‘De grote supermarkten vormen een illegaal oligopolie'

In een rapport hekelt het Europese Economisch en Sociaal Comité (EESC), een officieel adviesorgaan van de Europese Unie, de marktmacht van de grote supermarktketens. Die zou een evenwichtige prijsvorming in de weg staan. ‘Het is een feit dat een handvol grote ketens het grootste deel van de markt beheerst en eigen voorwaarden kan opleggen aan toeleveranciers. Dat is een illegaal oligopolie, dat een ontwrichting van de markt veroorzaakt, met een grootschalig misbruik van aankoopkracht', zo luidt het in een persbericht dat het rapport begeleidt.

In het rapport zelf wordt vastgesteld dat voor de supermarktketens alleen de prijs voor de consument van tel is. Met de productiekosten die de leveranciers moeten maken, wordt nauwelijks rekening gehouden. Ook sociale en milieuaspecten zijn niet voldoende in de eindprijs meegenomen, schrijft het rapport. Het stelt bovendien aan de kaak dat de prijsvorming en winstmarges van de supermarktketens zeer ondoorzichtig zijn. De onevenwichtige situatie leidt ertoe dat er geen contractvrijheid is, omdat ‘één van de contractpartijen haar voorwaarden kan opleggen aan haar handelspartners.' Met name wordt aangeklaagd dat supermarktketens ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer