Politie ziet ‘geen reden' om agent te schorsen

De politieman die ervan verdacht wordt de fatale klap te hebben gegeven aan een psychotische jongeman, werkt nog altijd bij het speciale interventieteam van de Antwerpse lokale politie.
Politie ziet ‘geen reden' om agent te schorsen
Jonathan Jacob wordt het commissariaat van Mortsel binnengebracht.

Een felle lichtflits, de celdeur gaat open en vijf mannen storten zich op de naakte Jonathan Jacob. De agenten dragen donkere uniformen, een zware helm en zijn gemaskerd. Enkelen gaan op Jacob zitten, die op dat moment aan een psychose lijdt. Om hem in bedwang te houden – zodat een dokter hem een kalmeermiddel kan geven – wordt er een duwvork bij gehaald. Bloed spat tegen de muur. De cel van hooguit vier vierkante meter is te klein voor de politiemannen en terwijl Jacob op de grond ligt, haalt één van de politiemannen een paar keer hard uit met zijn vuist. Onder hun gewicht houdt Jacob op met bewegen.

De dokter komt binnen en geeft de man een spuit. Maar dan merken de agenten dat Jacob helemaal geen kik meer geeft, of zoals ze later in hun verslag van het incident schrijven: ‘Kort na het toedienen merken teamleden “Vegas” en “Hollywood” (schuilnamen, red.) op dat er een abnormaal snelle relaxatie is van de weerstand van de betrokkene.'

Jacob is dood. Meer zelfs: het kalmeermiddel dat is toegediend, heeft nooit in zijn bloedbaan gecirculeerd. Hij was al dood toen de dokter zijn cel binnen kwam. Uit de autopsie van de wetsdokter zal achteraf blijken dat de doodsoorzaak een scheur in de lever en een gescheurde buikader is.

De ‘bottinnekes'

Het VRT-programma Panorama kon de hand leggen op de beelden van de bewakingscamera's van de lokale politie van Mortsel, waar Jacob was opgesloten ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer