Bart Debie: 'Winants liegt'
Foto: wdk

Oud-Vlaams Belanger Bart Debie kaatst zaterdag de bal terug naar Alain Winants, topman van de Staatsveiligheid. Nadat Debie vorige week beweerde dat hij drie jaar lang informant was van de inlichtingendienst, verwijt Winants hem nu dat hij liegt. Maar dat doet Debie af als ‘welles-nietesspelletje'.

Winants zegt in verschillende kranten dat Debie ‘pas op 11 augustus 2010 voor het eerst via zijn open mail contact heeft gezocht met de open mail van de Staatsveiligheid'. ‘Niet in 2007 dus. In die mail vroeg hij om iemand van de Staatsveiligheid te kunnen ontmoeten.'

Debie erkent in onze krant dat hij in 2007 geen informant werd, maar ‘eind 2008'. Wel speelde hij naar eigen zeggen info door uit 2007, “vandaar het misverstand”. Op zijn blog herhaalt de ex-Vlaams Belanger dat hij al ‘voor 2010' met de Staatsveiligheid ‘sprak'.

In De Morgen zegt Debie dan weer dat hij op een 'counter-jihadconferentie' op 18 en 19 oktober 2007 al 'op verzoek van de Staatsveiligheid' foto’s maakte en info doorspeelde.

‘Men kan redetwisten over data en woordkeuze, maar dat is nu weer het typische afleidingsmanoeuvre', aldus Debie zelf.