Chris Froome heeft de voorlaatste etappe in de Ronde van Oman gewonnen. De rasklimmer van Team Sky was na een korte maar pittige etappe van 144 kilometer de snelste na een sprint met Contador en Rodriguez. Froome gaat ook de laatste etappe in als leider. Voormalig veldrijder Zdenek Stybar werd knap vijfde.

De vijfde en voorlaatste etappe in de Ronde van Oman was een korte maar intense rit: 144 kilometer tussen het ‘Al Alam Palace' en het ‘Ministery of Housing' in Boshar. Een groep van negen renners koos al vroeg het hazenpad. Daarbij Greg Van Avermaet en voormalig veldrijder Zdenek Stybar. 

Alles draaitde in de finale echter om een klim van 355 meter hoog, genaamd Bousher Alamrat. De renners moesten deze die drie keer na elkaar beklimmen. Net zoals gisteren was het Alberto Contador die zijn klimmersbenen niet kon bedwingen en de concurrentie met aanvalsgolven bestookte. De vluchters werden gegrepen en het peloton werd uitgedund tot een kleine kopgroep. Ook Wiggins, Nibali en Evans plooiden uiteindelijk onder het beukwerk van Contador. Enkel Froome en Rodriguez vonden de aansluiting en de drie sterkste renners in deze Ronde van Oman mochten sprinten voor de zege. Daarin klopte Froome Contador op de meet, Rodriguez werd derde. Zdenek Stybar bekroonde zijn lange vlucht met een onverhoopte vijfde plaats.

In het algemene klassement heeft Froome 27 seconden voor op Contador en 39 seconden op de Australiër Cadel Evans (BMC). Zaterdag staat de zesde en laatste etappe op het programma, een rit van 144km van Sink Hole Park naar Matrah Corniche, in het centrum van Mascate.

Rituitslag

01. Chris Froome (GBr) km in 3u34'48"
02. Alberto Contador (Spa) z.t.
03. Joaquim Rodriguez (Spa)
04 .Daryl Impey (ZAf) +4"
05. Zdenek Stybar (Tsj) zt
06. Rinaldo Nocentini (Ita)
07. Johann Tschopp (Zwi)
08. Cadel Evans (Zus)
09. Blazquez Hernandez (Spa)
10. Domenico Pozzovivo

Klassement

01. Chris Froome (GBr) in 20u04'13"
02. Alberto Contador (Spa) + 27"
03. Cadel Evans (Aus) + 39"
04. Joaquim Rodriguez (Spa) +  50"
05. Rinaldo Nocentini (Ita) +1'13"