Jacky Mathijssen: ‘Schaf de degradaties gewoon af’
Foto: BELGA
Een systeem met stijgers en dalers, dat is niet meer van deze tijd. Die stelling verkondigt Beerschot-coach Jacky Mathijssen deze week in Knack. Volgens hem moet gewerkt worden met een licentieysteem om te bepalen wie in de Jupiler Pro League thuishoort en wie niet.

Toch een beetje onverwacht staan Cercle Brugge en Beerschot dit seizoen op de laatste en voorlaatste plaats in de Jupiler Pro League. Twee ploegen waarvan voor de aanvang van het seizoen verwacht werd dat ze moeiteloos in de subtop zouden meedraaien.

Maar nu moeten ze samen met Lierse strijden voor het behoud. Beerschot haalde begin dit seizoen de Nederlander Adrie Koster binnen die met aantrekkelijk voetbal Beerschot naar een hoger niveau moest tillen, maar het pakte anders uit. Beerschot zakte na een goede periode steeds verder weg en uiteindelijk werd Mathijssen die een jaar eerder aan de deur werd gezet, teruggehaald om de ploeg in eerste klasse te houden.

Voor Mathijssen zijn acht van de zestien eersteklasseclubs gewapend tegen alle mogelijke tegenslagen. De andere acht kunnen in de problemen raken als ze bijvoorbeeld bij de aanvang van het seizoen twee of drie keer verliezen.

‘Daar kun je ook belanden als je spitsen eens sputteren, zelfs als de scheidsrechter zich een paar keer vergist. Van die acht goeie, mooie clubs moeten er elk jaar twee naar de verdoemenis. En bij de zes die zich er wel door spartelen, zijn er sowieso twee, drie die zich onderweg zo in bochten hebben moeten wringen dat ze zichzelf intern ongezond veel pijn hebben gedaan’, zegt Mathijssen deze week in Knack.

Bedrijven

Mathijssen kiest voor de invoering van een licentiesysteem om te bepalen wie in de hoogste voetbalklasse mag spelen in plaats van het systeem met stijgers en dalers.
‘Wie het budget heeft, een stadion voor 10.000 mensen, een volledige profkern en de juiste bankgaranties, hoort thuis in eerste,’ vindt hij.

‘Want vergeet niet: Beerschot en andere clubs zoals de onze, dat zijn bedrijven hè. Wie gaat zich in godsnaam nog financieel engageren bij een club waarvoor elk jaar het zwarte gat wenkt? Idealisten zoals Patrick Vanoppen, die gigantische risico’s nemen om zo’n club drijvend te houden, zul je niet blijven vinden. Wel, ik vind dat niet meer van deze tijd. Degraderen, ze zouden dat moeten afschaffen.’

En wat doe je dan met tweedeklassers die ook graag zouden toetreden tot het kransje van de eerste klasse. ‘Soms moet je mensen tegen hun eigen ambitie beschermen. Beerschot is een club met de aanhang, de structuur en de middelen om een goede profclub te zijn. Als je club goed draait, waarom moet je er dan mee ophouden? Om anderen erin te laten stappen, waarvan je op voorhand weet: één, twee jaar en die club is ook kapot? Dat is toch niet logisch?’