Blikvanger - Zes maanden cel voor aardappelbevrijdster Barbara Van Dyck

‘Een schot in het hart van de democratie'

Ze had nooit kunnen denken dat er haar een gevangenisstraf boven het hoofd hing, toch veroordeelde de correctionele rechtbank van Dendermonde onderzoekster Barbara Van Dyck gisteren tot zes maanden effectieve celstraf en een boete van 550 euro.
‘Een schot in het hart van de democratie'
‘Wat er ook van komt, het was het waard', zegt Barbara Van Dyck. Christophe Licoppe/photo news

Twee andere beklaagden kregen op het zogenaamde ‘aardappelproces' acht maanden effectieve gevangenisstraf (het gaat om de zogenaamde leider van de actie en om de beklaagde die een agent aan een pink zou hebben verwond), nog twee werden veroordeeld tot zes maanden effectief en zes anderen kregen zes maanden met uitstel.

De straffen zijn zo hoog omdat de beklaagden verstek lieten gaan. Ze meenden geen eerlijk proces te krijgen en verlieten de rechtszaal al bij een vorige zitting toen de rechtbank weigerde om ook 91 ‘vrijwillige beklaagden' te veroordelen.

‘Dit is te absurd om waar te zijn', zegt Van Dyck. De elf beklaagden werd vernielingen, slagen en verwondingen en bendevorming aangewreven. Ook die beschuldigingen noemt Van Dyck van de pot gerukt. ‘Dit was een politieke actie. Ja, er zijn twintig aardappelen gesneuveld, maar in eer en geweten: niemand van ons heeft geweld gebruikt tegen de politie en die bendevorming... wij waren samen om te protesteren, niet met de intentie een misdaad te plegen.'

Ze verwijst naar zondag 29 mei 2011, de dag waarop zo'n 250 activisten van het Field Liberation Movement (FLM) een aardappelveld in Wetteren bestormden. Vier wetenschappelijke instellingen onderzochten er de weerbaarheid van genetisch gemodificeerde aardappelen tegen een schimmelziekte. De manifestanten slaagden erin het omheinde veld binnen te dringen en enkele plantjes uit te rukken. Een van de demonstranten was Van Dyck, ze wierp zich op als woordvoerster en verdedigde de actie. ‘Deze actie ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer